Чого чекати від місії МВФ в Україні?

Читать на русском
Коли наступний транш МВФ буде наданий, США можуть видати кредитну поруку на 1 млрд доларів під боргові папери українського уряду. ЄС зможе виділити черговий макроекономічний фінансовий транш у 650 млн доларів.
Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард

Свята добігли кінця й прийшов час повертатися до суворих буднів реальності: з 10 до 18 травня в Україні проводить роботу місія Міжнародного валютного фонду. В Україні не даремно цій події приділяють особливу увагу, адже від результатів роботи місії залежатиме подальше фінансування України з боку Фонду та міжнародних донорів.

«Перевага МВФ полягає в швидкості, компетентності, простоті та багатстві. Україна, скоріш за все, отримає відкладений кредит у 1,7 млрд доларів до середини липня», – пише німецький політолог Андреас Умланд на сайті аналітичного центру Atlantic Council, передає «Слово і Діло».

У чому відмінність МВФ від інших міжнародних фінансових організацій

Фонд є найвпливовішою міжнародною організацією й ніхто не діє швидше за нього. Якщо держава опинилася на краю фінансової прірви, місія МВФ прибуває протягом декількох днів.

Жодна інша міжнародна організація не має настільки висококваліфікованих і високооплачуваних службовців, як МВФ. «Вони, як правило, отримували ступені докторів наук з економіки в кращих університетах світу й у структурах Фонду наділені широкими повноваженнями», – пише політолог.

МВФ міг списати до 75% боргу України – депутатНардеп Галасюк прокоментував невиконану обіцянку «Радикальної партії» про списання 75% зовнішнього боргу України.

Однак допомога від МВФ не є безоплатною. Єнизка умов, які Фонд висуває до виконання національному уряду. Фонд зосереджує свою увагу на декількох основних показниках: фіскальний баланс, державний борг, платіжний баланс, а також обмінний курс валюти. До вимог вони також додають кілька великих структурних реформ.

Варто відзначити, що уряд не має вибору, окрім як розписатися під цими умовами, й вони мають бути виконані протягом декількох тижнів.

Якщо умови дотримані, виконавчий комітет МВФ збереться приблизно через два тижні після того, як місія завершить свою роботу. На наступний день після прийняття позитивного рішення весь обіцяний транш буде наданий.

«Принцип простий: ви робите те, про що ми домовилися й що добре для вас, а ми негайно даємо вам великі гроші. Фінансування МВФ підвищується відповідно до потреб», – пояснює Умланд.

Інші ж міжнародні організації повільні, висувають багато умов, пропонуючи мало грошей, і зрештою проходить багато часу до виплат.

Додаткові вигоди для України від співпраці з МВФ

Розенко розповів, за якої умови МВФ дозволить підняти соціальні стандартиМВФ може дозволити українському уряду підвищувати мінімальні зарплати та пенсії, вважає міністр соціальної політики Павло Розенко.

Коли наступний транш МВФ буде наданий, США можуть видати кредитну поруку на $1 млрд під боргові папери українського уряду. ЄС зможе виділити черговий макроекономічний фінансовий транш у $650 млн. Таким чином, потенційне фінансування України може скласти $3,5 млрд одним пакетом.

«Це дозволить збільшити міжнародні валютні резерви до приблизно $17 млрд, чого було б достатньо, щоб дозволити Національному банку почати лібералізацію своїх суворих валютних правил», – підкреслює Умланд.

Більш того, якщо МВФ не схвалює економічну політику країни, Всесвітній банк не має права здійснювати виплати, а США та Євросоюз не бажають цього робити.

Саме тому МВФ приділяють більше уваги, ніж будь-кому.

Умови «розширеного співробітництва» для України

11 березня 2015 року Україна та МВФ підписали нову програму розширеного кредитування для України. Вона розрахована на чотири роки під $17,5 млрд кредитів. Перший транш в $5 млрд був запроваджений одразу, другий транш у розмірі $1,7 млрд було відкладено на деякий час, але потім у відносинах настала тривала пауза.

Стало відомо, які зобов'язання взяла на себе Україна перед МВФМВФ оприлюднив текст меморандуму з Україною щодо програми кредитування на 17,5 мільярдів доларів.

Для отримання розширеного фінансування Україна взяла на себе низку зобов'язань. Найважливішим критерієм є баланс Бюджету. Дефіцит Бюджету України скоротився з 10,5% ВВП в 2014 році до 2,3% в 2015 році. Ці показники близькі до ідеальних, але МВФ довелося чекати Бюджету на 2016 рік та ухвалення податкових поправок.

Другим критерієм є кредитно-грошова та валютна політика. Знецінення національної валюти зняло величезний дефіцит поточних рахунків, який встановився в попередні роки. Таким чином, зовнішньоторговельний баланс більше не є проблемою, незважаючи на російські торговельні санкції.

Останньою великою умовою було те, що Україні потрібен уряд, здатний вести переговори та здійснювати політику відповідно до домовленостей. Місія МВФ прибула, щойно уряд був сформований і готовий їх прийняти.

Однак Україні потрібно ще виконати низку умов. Верховна Рада повинна ухвалити пакет із дев'ятнадцяти законів щодо дерегуляції економіки, приватизації держвласності, реформи прокуратури та судів.

Хорошим доробком перед місією Фонду є уніфікація цін на газ та електрику. «Цього рішення щодо уніфікації цін має бути достатньо для надання нового траншу МВФ на суму 1,7 млрд доларів. Україна дуже потребує його для початку відновлення економіки», – робить висновок політолог.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: