Клімкін розповів, у чому збігаються позиції України та РФ у питанні виборів на Донбасі

Читать на русском
Міністр закордонних справ України каже, що істотного прогресу в питанні виборів на Донбасі немає, але сторони визначили деякі спільні позиції.
Павло Клімкін і Сергій Лавров

Суттєвого прогресу в питанні проведення виборів на окупованій частині Донбасу під час зустрічі глав МЗС «нормандської четвірки» досягти не вдалося, але Україна та Росія визначили деякі спільні позиції.

Про це повідомив у середу міністр закордонних справ України Павло Клімкін, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Так, за словами Клімкіна, всі сторони переговорів згодні з тим, що під час виборів на Донбасі там мають бути присутні представники міжнародних організацій, наприклад, СММ ОБСЄ.

«Ми погодилися, що цим компонентом може бути СММ ОБСЄ. Ми також дискутували, яким може бути мандат цієї місії, якими можуть бути правила для цієї місії, а також компонент озброєння. Я радий, що є спільне розуміння того, що це питання необхідно й надалі обговорювати», – зазначив Клімкін.

Разом з тим, у питанні виборчого законодавства згоди досягти не вдалося.

Конфлікт на Донбасі будуть вирішувати не через «особливий статус» — експертЕксперт-міжнародник поділився міркуваннями, щодо вирішення конфлікту на Сході України в контексті проведення виборів і змін до Конституції України.

«Ми не дійшли згоди. Російська сторона представила свої варіанти виборчого законодавства. Але я сказав пану Лаврову, що ми здатні самі написати українське законодавство й жодні поради нам не потрібні. Таким чином, у цьому питанні в нас немає нжодного прогресу й ми будемо працювати над цим питанням надалі», – підкреслив він.

Також, за словами міністра, він назвав принципові для України питання, які вона не збирається обговорювати з Росією.

«Я чітко сказав, що є питання, які відповідають як українському законодавству, так і критеріям ОБСЄ, які в принципі не мають обговорюватися. Такі, як, наприклад, доступ ЗМІ до передвиборчої та виборчої кампаній. Або, наприклад, участь українських політичних партій, оскільки в цьому сенс політичного процесу», – заявив Клімкін.

Нагадаємо, як раніше відзначив російський колега Клімкіна Сергій Лавров, РФ виступає за обмін полоненими у форматі «всіх на всіх».

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: