Європа назвала умови збереження транзиту газу через Україну

Читать на русском
Впровадження реформи Нафтогазу має надати вирішальне значення для підтримки довіри до України як транзитера природного газу. Зміни мають бути зроблені не пізніше ніж одразу після завершення арбітражної справи між НАК Нафтогаз и ПАТ Газпром у Стокгольмі.
Глава секретариата Энергетического сообщества Янез Копач

Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства схвалив план реформування НАК «Нафтогаз» від Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, проте вніс істотні корективи з метою повного задоволення Третього енергетичного пакета для збереження транзитного потенціалу України.

Про це йдеться у відповідному документі Секретаріату ЄЕС, опублікованому 6 травня цього року, повідомляє «Слово і Діло».

«Секретаріат просить Міністерство внести зміни відповідно до його зауважень щодо повного задоволення Третього енергетичного пакета з розподілу монополії та надання повної незалежності дій оператору системи транспортування (ОСТ) природного газу («Укртрансгаз» – Ред.)», – йдеться в документі.

Крім цього, Секретаріат закликав Міненерговугілля України внести зміни з розподілу НАК «Нафтогаз» на затвердження Кабінету міністрів України без будь-яких затримок.

«Щоб гарантувати вступ змін у дію не пізніше 1 червня 2016 року», – йдеться в документі.

Коболєв має намір ліквідувати ДК «Газ України»Сказано 13 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Згідно з реформою НАК «Нафтогаз», ОСТ «Укртрансгаз» разом із підземною системою зберігання газу переходить під контроль Міненерговугілля. В той час, як сам НАК «Нафтогаз» перейде під управління держкомпанії з управління державними активами у сфері електроенергії, видобутку газу та нафти, а також їх поставок при Мінекономіки, яку ще потрібно буде створити.

«Замість передачі управління «Укртрансгаз» до Міністерства енергетики Секретаріат просить про створення нової компанії під компетенцію Міністерства, до якої вся інфраструктура передачі газу буде переведена крок за кроком», – заявив глава Секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янез Копач.

За його словами, паралельно з цим Міненерговугілля має передати повноваження управління всіма генеруючими компаніями (АЕС, ГЕС, ТЕС і ТЕЦ) цьому державному органу.

Копач зазначив, що впровадження цих змін має надати вирішальне значення для підтримки довіри до України як транзитера природного газу. Зміни мають бути проведені не пізніше ніж одразу після завершення арбітражної справи між НАК «Нафтогаз» і ПАО «Газпром» у Стокгольмі.

ЄК допоможе Україні та РФ обговорити питання транзиту газуЄвропейська комісія висловила готовність бути посередником у переговорах між Україною та Росією в узгодженні питань про постачання й транзит природного газу.

Як повідомлялося раніше, енергетична рада США-ЄС підтвердила значення України як одного з найважливіших транзитерів природного газу в ЄС і підкреслила важливість реформ, що проходять у країні.

Нагадаємо, на думку голови правління «Нафтогазу» Андрія Коболєва, реструктуризація «Нафтогазу» при одночасному збереженні транзитного потенціалу України та створення конкурентного ринку природного газу є пріоритетними напрямками в роботі нафтогазової компанії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: