«Газпром» оголосив плани поставок газу в Україну на цей рік

Читать на русском
У планах монополії відзначається, що поставки мережевого газу в далеке зарубіжжя зменшиться в порівнянні з рівнем 2015 року у зв'язку з намірами країн Євросоюзу знизити залежність від імпорту російського газу.

У поточному році ПАТ «Газпром» планує поставити природного газу українським споживачам на рівні до 11 млрд куб. метрів.

Про це йдеться в опублікованому в п'ятницю на сайті Мінекономрозвитку макропрогнозі на 2017-2019 роки, який був схвалений урядом РФ в кінці квітня цього року, повідомляє «Слово и Діло»..

«При цьому в умовах взаємин, що склалися з Україною постачання російського газу в Україну в 2016 році оцінюються не вище 11 млрд куб. м», – йдеться в документі.

В цьому році ПАТ «Газпром» також планує добути природного газу на своїх родовищах в обсязі 641 млрд куб. метрів.

США почали регулярні поставки газу в ЄвропуПерший танкер зі скрапленим природним газом був відправлений зі США в Європейський Союз у ніч із 21 на 22 квітня, тим самим відкривши конкуренцію трубопровідному газу з Росії та Норвегії.

«Обсяг видобутку газу в 2016 році оцінюється на рівні 641 млрд. куб. м, з урахуванням зростання внутрішнього споживання газу в порівнянні з рівнем 2015 року за рахунок зростання споживання газу електростанціями і котельнями ЄЕС Росії», – йдеться в прогнозі.

У планах монополії відзначається, що поставки мережевого газу в далеке зарубіжжя зменшиться в порівнянні з рівнем 2015 року «у зв'язку з намірами країн Євросоюзу знизити залежність від імпорту російського газу, заміщенням газу іншими видами палива, в тому числі вугіллям і поновлюваними джерелами енергії».

Уряд РФ до 2019 року планує наростити видобуток газу до 676 млрд куб. м.

Нагадаємо, що в рамах комплексу заходів щодо порятунку від газової залежності з боку РФ Україна в 2015 році збільшила імпорт природного газу з Європи в порівнянні з 2014 роком в два рази – до 10,3 млрд куб. м.

За той же період Україна скоротила імпорт газу з території РФ в порівнянні з 2014 роком до 6,1 млрд куб. м з 14,5 млрд куб. м, що є мінімальним показником за всю історію поставок природного газу з території Російської Федерації.

Енергетична Рада США-ЄС підтвердила транзитний потенціал УкраїниЕнергетична Рада США-ЄС підтвердила значення України як одного з найважливіших транзитерів природного газу в ЄС і підкреслив важливість реформ, які проходять в країні.

Як раніше повідомлялося, глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що судовий процес між «Нафтогазом» і російським «Газпромом» не може зважитися мирним шляхом.

Президент консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчемкін спрогнозував, що в перерахунку на стандарт контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом» від 2009 року розрахункова ціна реалізації газу за межі територій держав-учасниць СНД за податковий період березня 2016 року було нижче $160/тис. куб. м.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: