Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень весняних свят

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Минулий тиждень видався досить спокійним. Головна його новина: на перші травневі свята нічого і ніде не вибухнуло. Однак з деяких регіонів прийшли не найкращі звістки.

Кримські татари знову в опалі

У першу чергу, звичайно, з Криму. Там триває тиха етнічна чистка. Після заборони Меджлісу окупаційна влада вирішили показати, що вони з кримськими татарами, насправді, запанібрата, і даремно ці українці з європейцями галас підіймають. Якраз виявилася гарна нагода: 6 травня кримські татари святкують одне зі своїх головних свят – Хидерлез.

Чубаров прокоментував затримання кримських татар під СімферополемВ окупованому Криму почастішали облави на кримських татар під виглядом «рейдів із виявлення незаконних мігрантів».

План був такий: звезти на свято під Бахчисарай якомога більше народу і показати радісних татар під російськими прапорами. Під цю справу набиралися бюджетники і заборонялися святкування в інших районах Криму. Не зрослося. Зазвичай Хидерлез відзначали десятки тисяч чоловік. Цього разу на офіційне святкування зібралося пару сотень не надто веселих людей, велика частина з яких взагалі не була кримськими татарами.

Мабуть, окупанти образилися. Через кілька днів до 50 озброєних людей, які згодом виявилися співробітниками російських «органів», захопили мечеть в селищі Молодіжне під Сімферополем, затримавши більше сотні кримських татар. Формальна причина - боротьба з «незаконними мігрантами».

Першотравень

Свято Першого травня цього року було дуже тихим і майже понурим – відразу видно, що Компартію заборонили. Демонстрації лівих у великих містах були відверто нечисленні і недовгі, особливих провокацій теж не було.

Одеса-ненька

Бойка і Новинського не випустили з одеського аеропортуНародні депутати від Опозиційного блоку Юрій Бойко і Вадим Новинський не змогли вийти з аеропорту Одеси.

Особливо радісні українському вуху новини прийшли з Одеси. Побоювання, що місто почнуть «розгойдувати» до 2-го травня – річниці підпалу місцевого Будинку профспілок, виправдалися лише частково. Вірніше, розгойдували, та не розгойдали. Поліції і Нацгвардії вдалося ефективно розділити прихильників «русского мира» і проукраїнськи налаштованих мітингувальників. Та й других було більше, ніж перших.

У підсумку перші обмежилися коротким мітингом і покладанням квітів. Спроба депутатів від «Опоблоку» Юрія Бойка і Вадима Новінського прорватися до цієї групи і виступити перед ними була зупинена проукраїнськими активістами ще в аеропорту: нардепів просто не випустили з його будівлі, змусивши полетіти назад до Києва.

Перші гриби нового закону

На цьому тижні вступив у дію новий закон про держслужбу. Отже, пішли перші кадрові перестановки. Найпомітнішою з них стало звільнення з посади в.о. заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Саші Боровика: у нього два громадянства, а це заборонено. Втім, він швидко став радником свого ж колишнього начальника – Міхеіла Саакашвілі.

Єфремов звільнений

Тим часом з екс-глави фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді Олександра Єфремова за рішенням суду зняли електронний браслет і повернули йому паспорт. Ось тільки хіба що заставу в 3,7 млн гривень поки не віддали. Спочатку Єфремов проходив відразу по шести кримінальних провадженнях. Залишилося чотири. Основне звинувачення на його адресу – організація ухвалення «диктаторських законів» 16 сiчня 2014 року.

Борг під мораторієм

Експерти оцінили рішення запровадити безстроковий мораторій на виплату $3 млрд РФЕксперти прокоментували інформацію про те, що Президент України вирішив продовжити термін дії мораторію на виплату «боргу Януковича» та перевів його до розряду безстрокових.

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів мораторій на виплату Росії знаменитого «боргу Януковича» в три мільярди доларів.

Коментуючи це рішення, посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не відмовляється від самого боргу (що було б порушенням міжнародного права), але збирається виплачувати його на своїх умовах. Оскільки всі, мовляв, розуміють його специфіку – з натяком на те, що це де-факто був підкуп Кремлем тодішнього президента України.

Москаль шантажує звільненням

Губернатор Закарпаття Геннадій Москаль попросив прем'єр-міністра Володимира Гройсмана його звільнити. За словами Москаля, він не хоче миритися з призначеннями не тих людей на місцеві митниці. Гройсман відмовив. Згодом політолог і екс-нардеп Віктор Уколов заявив, що причиною невдоволення Москаля стало зняття з позиції начальника обласної митниці близького до нього чиновника - Володимира Колеснікова.

В АТО стало тихіше

Нарешті, в зоні АТО встановилося тимчасове затишшя: інтенсивність боїв різко знизилася. Можливо, це пов'язано зі святами, а можливо - з підготовкою терористів до нових бойових дій.

Як би там не було, варто бути обережними - на 9 травня у них плануються великі паради (незважаючи на те, що їх організація в Донецьку і Луганську потребує підведення техніки до лінії розмежування ближче, ніж це передбачено Мінськими угодами). А такі масові заходи - чудовий шанс для провокацій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: