Експерт розповів, яку тактику обрав ЄС у питанні безвізового режиму

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Згідно з нещодавніми пропозиціями Єврокомісії, країнам Євросоюзу загрожує штраф у розмірі 250 тисяч євро за кожного відторгнутого біженця. В рамках угоди щодо біженців представники Європейського Союзу та Туреччини вже домовляються про процедуру відбору тих біженців, які матимуть пріоритет на переміщення до ЄС, а офіційна Анкара тим часом вимагає включити її в один пакет з Україною, Грузією та Косово щодо скасування віз.

Політолог Олексій Якубін переконаний, що ЄС надасть безвізовий режим Туреччини лише в тому разі, якщо Анкара прийме нову схему щодо біженців із Сирії.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Голос.UA».

«Туреччина заявила, що вона буде готова прийняти нову політику щодо біженців, тобто не пропускати їх через свою територію, а намагатиметься створити якісь табори. Плюс ЄС дасть їм гроші на цей проект. Загалом, це політичне рішення Європейського союзу для Туреччини в контексті домовленостей», – міркує Якубін.

При цьому експерт не виключає, що питання безвізового режиму для України може йти у зв'язці зі скасуванням санкцій проти РФ.

Галопом по Європах: що дасть українцям безвізовий режим з ЄС?«Слово і Діло» інформує про зміни правил поїздок до Європи від запровадження безвізового режиму з ЄС.

«Була заява керівника МЗС Угорщини з приводу того, що Україні найближчим часом потрібно надати безвізовий режим. А Угорщина одна з тих країн, які активно лобіюють питання про зняття санкцій з Росії, й тому цілком можливо, що це сигнал про те, що Європейський Союз в контексті України застосує таку тактику», – пояснює політолог.

Також, на його думку, рішення про спрощення безвізового режиму насправді не є таким, тому що від громадян все одно вимагатимуть цілий набір документів при в'їзді.

«ЄС зараз розробляє стратегію швидкого припинення безвізового режиму з тією чи іншою країною, яка, на думку Європи, є транзитною країною для біженців або джерелом неконтрольованих хвиль міграції. Очевидно, що це робиться під лібералізацію безвізового режиму з Туреччиною й, можливо, з Україною», – проаналізував ситуацію Олексій Якубін.

Нагадаємо, 4 травня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиярто закликав ЄС негайно надати Україні безвізовий режим.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: