Експерт: розподіл санкцій проти РФ за Крим і Донбас – політична реальність

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Представник Держдепартаменту США Джон Кірбі відкрито заявив, що США не розглядають в одному пакеті санкції для РФ за Крим і Донбас. Замість цього Захід із кожним днем все більш гостро ставить на порядок денний два питання: для України – проведення виборів на Донбасі, а для РФ – можливість зняття санкцій. Як не дивно, саміт ЄС щодо санкцій та вибори, якщо слідувати вимогам Заходу, заплановані на літо 2016 року.

Глава правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що Захід із принципових міркувань не буде суміщати санкції за анексію Криму та агресію на Донбасі.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Главред».

«Розподіл санкцій проти РФ за Крим і Донбас потрібно сприймати як неминучу політичну реальність. Чому розподіляють санкції? Це принципова позиція наших американських та європейських партнерів», – вважає політолог.

«Це пов'язано з тим, що в питанні Донбасу вони бачать у санкціях інструмент примусу Росії до компромісу, до поступового вирішення та врегулювання конфлікту. Інша річ, чи вдасться це зробити», – пояснює Фесенко.

Експерт: якщо з РФ знімуть санкції, проект «Новоросія» продовжатьКонфліктолог-міжнародник прокоментував заяву Джеффрі Пайєтта про те, що проект Новоросія помер, та пояснив, чому РФ не відступить від свого плану щодо Донбасу.

На думку експерта, причина розподілу санкцій є суто політичною.

«Питання Криму РФ не розглядає як предмет компромісу із Заходом. У Вашингтоні та Брюсселі це розуміють, а санкції щодо Криму розглядають як інструмент покарання РФ», – зазначив він.

«Щодо Донбасу санкції є практичним політичним інструментом, інструментом стримування, а головне – примусу Росії до переговорів і компромісів», – проаналізував ситуацію Володимир Фесенко.

Нагадаємо, напередодні посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що зараз дійсно вкрай важливим фактором є єдність міжнародної спільноти та загальна рішучість у питанні санкцій проти Росії, поки не будуть повністю виконані домовленості.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: