Єдина ціна на газ буде переглядатися щокварталу – Кабмін

Читать на русском
Визначення роздрібної ціни газу постановою прив'язується до оптової ціни імпортованого природного газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG).

Уряд України переглядатиме регульовані роздрібні ціни природного газу для побутових споживачів на щоквартальній основі.

Про це йдеться в постанові №315 від 27 квітня про приведення цін на природний газ для побутових споживачів і виробників теплової енергії до рівня цін імпорту газу з Європи, повідомляє «Слово і Діло».

«У разі зміни чинників, які суттєво впливають на рівень регульованих роздрібних цін на природний газ, зазначені роздрібні ціни можуть переглядатися щокварталу», – йдеться в документі.

Визначення роздрібної ціни газу постановою прив'язується до оптової ціни імпортованого природного газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany.

Серед інших чинників, які впливатимуть на зміну ціни сировини, вказуються коливання валютного курсу національної валюти до долара США, долара США до євро, вартість транспортування газу від хаба NCG до Словаччини й потім до західного кордону з Україною.

Пояснювальна записка Кабміну вказує, що ця формула вивела на оптову ціну з 1 травня на рівні 4,942 грн за 1 тис. куб. м. З урахуванням тарифів на транспортування, зборів і ПДВ гранична роздрібна ціна газу для побутових споживачів встановлена ​​на рівні 6,879 тис. грн за 1 тис. куб. м з 1 травня 2016 року. Для виробників теплової енергії – 6,81 тис. грн за 1 тис. куб. м.

Як зростуть тарифи після підвищення Кабміном ціни на газ?Уряд України 27 квітня 2016 встановив єдину ціну на природний газ для всіх категорій споживачів, тим самим здійснивши давню мрію відмовитися від перехресного субсидування в економці країни.

Постановою також збільшується ціна покупки НАК «Нафтогаз України» газу, видобутого його дочірнім ПАТ «Укргазвидобування», з 1,59 тис. грн до 4,849 тис. грн (без ПДВ) за 1 тис. куб. м. Ця ціна встановлена ​​з травня 2016 року до 31 березня 2017 року.

Як повідомлялося раніше, 27 квітня Кабмін встановив єдину ціну на природний газ для населення в розмірі 6 тис. 879 грн за тис. кубометрів.

У зв'язку з цим в опалювальному сезоні 2016/2017 Міністерство соціальної політики України прогнозує зростання кількості сімей, які звернуться за призначенням субсидії, до 8 млн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: