Депутати придумали, як запобігти потраплянню в Україну неефективних ліків

Читать на русском
Парламентарі внесли до законопроекту Про лікарські засоби норму, що дозволить допуск на український ринок ліків тільки з перевіреною ефективністю.

Парламентський комітет з питань охорони здоров’я пропонує спростити реєстрацію для тих препаратів, що зареєстровані та успішно використовуються в розвинених країнах.

Про це агентству «УНН» заявила голова комітету, народний депутат Ольга Богомолець, передає «Слово і Діло».

Зокрема, коментуючи зареєстрований у Верховній Раді урядовий законопроект щодо реєстрації лікарських засобів, Богомолець зазначила, що він містить норми, які вже регламентовані іншим проектом закону – «Про лікарські засоби» авторства депутатів комітету.

При цьому, як повідомляють у самому комітеті, однією з основних відмінностей цих двох документів є те, що урядовий законопроект усуває будь-які обмеження щодо реєстрації в Україні ліків, які вже зареєстровані у США, Канаді, Європейському Союзі, Швейцарії, Японії чи Австралії. У той же час законопроект, розроблений парламентом, передбачає обов’язковою умовою для реєстрації наявність не лише формальної реєстрації, але й фактичного досвіду успішного використання препарату.

Квіташвілі чи Богомолець – хто відповідальніший?Хто краще виконує свої обіцянки – міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі або Ольга Богомолець?

«Це особливо важливо в наших умовах, коли споживання медикаментів регулюється не стільки медичними стандартами виходячи з доцільності застосування, а значною мірою рекламою, маркетинговим стимулюванням лікарів з боку фармацевтичних кампаній та аптечними працівниками. Отже таке обмеження відповідає інтересам споживачів», – пояснили в комітеті.

Ольга Богомолець пояснила необхідність такої норми тонкощами світового фармацевтичного ринку.

«В Європі існують дві процедури із реєстрації. Одна процедура автореєстрації з дозволом на експорт, а друга – реєстрація з дозволом на продаж усередині країни. Є компанії, які випускають неякісні ліки, вони реєструються в одній із європейських країн, але там після перевірки їм не дають дозволу продавати ті препарати всередині країни, а дають можливість тільки сплачувати податки й препарати продавати на експорт», – додала вона.

Нагадаємо, 31 березня профільний комітет ВР рекомендував відхилити законопроект про зниження цін на лікарські засоби.

Додамо також, що народний депутат Ольга Богомолець має у своєму пасиві 7 невиконаних обіцянок із 22, зареєстрованих «Словом і Ділом». Дізнатися, як виконують обіцянки її колеги по парламенту, можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: