Вибори в «ДНР/ЛНР»: як нами маніпулюють? Думка експерта

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Тиск Заходу на Україну абсолютно не означає, що вибори на Донбасі будуть проведені.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Василь Мокан, аналізуючи заяву заступника міністра закордонних справ України Вадима Пристайко про те, що Україна готова в короткі терміни розробити законопроект, який дозволить влітку провести вибори на Донбасі.

«Зараз відбувається потужний тиск у напрямку проведення виборів на окупованих територіях, як способу замороження конфлікту на Донбасі, чого дуже хочуть безпосередньо Німеччина та Франція. Вони розглядають це саме як реалізацію Мінських домовленостей», – наголосив Мокан.

Як пояснив експерт, наразі, попри те, що РФ не припиняє бойові дії та не виконує «Мінськ», відбулася зміна риторики й від України вимагають виконання саме політичного пакету домовленостей.

«Але тиск на Україну абсолютно не означає, що вибори на Донбасі будуть проведені до літа», – наголосив він.

«Реально там немає умов для виборів, а ті, хто ініціює зараз цей процес, хочуть насправді не виборів, а банального призначення бойовиків на посади під дулами автоматів», – додав політичний експерт.

Крім того, за його словами, навіть якщо від Президента вимагатимуть проведення виборів влітку, то у ВР банально не буде голосів для ухвалення відповідного закону й рішення. Тому, оскільки є ми парламентсько-президентською республікою, а не навпаки, то в нас дійсно є вагомий аргумент – в парламенті просто немає консенсусу та голосів.

«Ймовірно, зараз розвиток подій може перейти в іншу площину й дискусії щодо Донбасу сконцентруються не навколо дати виборів, оскільки це чиясь суб'єктивна думка, і ні до літа, ні до кінця року виборів там не буде, а концентрація уваги буде саме навколо положень про вибори», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Як відомо, Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що вибори на Донбасі пройдуть легітимно та за українським законодавством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: