На що розраховує РФ, затримуючи Віру Савченко? Експерт

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

РФ вчергове намагається довести, що слово Путіна – пріоритет для всіх, і міжнародний тиск та публічна увага не вплинуть на позицію російської влади.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи факт того, що Віру Савченко намагалися затримати в Росії.

«РФ зараз діє, як тоталітарна держава, використовуючи всі можливі способи показати в першу чергу власному суспільству, а в другу – міжнародній спільноті, хто насправді «господар». Ніхто не зможе нав'язати РФ свої пріоритети, навіть у питаннях, які нібито на шляху вирішення, як у випадку з видачею Надії Савченко», – розмірковує Юрчишин.

Як підкреслив експерт, РФ постійно піднімає ставки. Ключовий месседж у цій ситуації – якщо будуть випади проти російського суду, гілок влади, то здійснюватимуться відповідні кроки.

Напередодні, як зазначив Юрчишин, уже була ситуація з Іриною Геращенко, коли її не пустили в Білорусь, незважаючи на дипломатичний статус і членство в українській делегації Ради Європи.

Савченко отримала документи на екстрадиціюСавченко вручили документи, які вона повинна заповнити, щоб бути виданою Україні, повідомляє її сестра.

«РФ за класичним сценарієм показує, що лише вони на своїй території будуть визначати, хто, як і про що може говорити, та як кому діяти. Якщо щось піде не за сценарієм російської влади, то будуть відповідні стягнення», – пояснив він.

На його думку, малоймовірно, що справа розвиватиметься далі, якщо тільки Савченко не піде на різкі коментарі, які можуть потягнути за собою подальше розгортання конфлікту.

«Інцидент, скоріш за все, буде вичерпано вже найближчим часом. Імовірно, Віру Савченко змусять повернутися в Україну», – резюмував Ярослав Юрчишин.

Зазначимо, раніше Віра Савченко повідомила, що Надія Савченко отримала для заповнення документи, необхідні для екстрадиції в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: