Безсмертний розповів про перспективи виборів на Донбасі

Читать на русском
Проведення виборів на Донбасі поки що неможливе технічно, розповів екс-представник України в Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.
Роман Безсмертний

Проведення виборів на окупованій частині Донбасу найближчим часом неможливе технічно, оскільки досі залишаються невирішеними питання їх ініціації Верховною Радою, фінансування та безпеки.

Про це в інтерв’ю «Європейській правді» розказав представник України в Тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську Роман Безсмертний, пише «Слово і Діло».

«Це питання й про парламент: чи знайдеться там 226 голосів, щоб виділити 100 мільйонів, 150 мільйонів чи іншу суму на вибори в ОРДЛО?», – зазначив Безсмертний, додавши що на останній зустрічі в Мінську українська сторона порушила ключове питання про те, хто буде фінансувати вибори на окупованих територіях.

Труднощі виникнуть на всіх етапах виборчого процесу, вважає політик. До прикладу, якщо говорити лише про фінансування, то виникає проблема, як доставити кошти на окуповану територію. «Наприклад, як ці гроші туди завезти? Банківська система не працює, фінансова система не працює. Як, куди перераховувати?», – констатував він.

США продовжать фінансувати Україну незалежно від виконання «Мінська-2» – НуландПродовження фінансування та надання технічної допомоги Україні з боку США залежить від того, як швидко та ефективно будуть впроваджуватися реформи, а не від питання виконання Мінських домовленостей.

Друге питання: хто візьме на себе відповідальність за це? «Ще одна проблема: уявіть, що ви працюєте в Казначействі, вам потрыбно транзакцію туди (на територію, контрольовану бойовиками – Ред.) зробити. Ви кнопочку на комп’ютері натискаєте, а за 5 хвилин до вас заходять прокурор і слідчі», – додав він.

Навіть якщо знайдуться міжнародні організації, які погодяться доставити гроші до ОРДЛО, то ніхто не може дати гарантії, що ці кошти дійдуть до пункту призначення, пояснює політик. «Такий, здавалося б, невеличкий фрагмент дає можливість показати на переговорах, що в дискусії про політичну стабілізацію потрібно оперувати реальними речами, а не фантазувати та мріяти», – резюмував він.

Щодо перспектив переговорів про вибори на окупованих територій, то вони, на думку Безсмертного, є дуже туманними, адже політична підгрупа переговорів працює всупереч Мінським домовленостям.

У зв’язку з відсутністю перспектив мирних переговорів Безсмертний також заявив про свій вихід Мінського процесу. «Я вирішив для себе та проінформував усіх причетних – від тих, хто бере участь у технологічному забезпеченні процесу, і до Президента, – що завершую цей етап у своєму житті. Я виходжу з Мінського процесу і не буду далі брати участь у волонтерстві на цій дипломатичній ниві», – заявив він.

Нагадаємо, вчора віце-спікеру парламенту й учасниці переговорів у Мінську Ірині Геращенко заборонили в’їзд до Білорусі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: