Експерт: моніторингова місія – не рятівний круг для Криму

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

На Донбасі присутня місія ОБСЄ, але питання щодо її нейтральності все одно виникають, а до деяких об'єктів доступу вона так і не отримала.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Валентин Войтків, аналізуючи інформацію про те, що в ОБСЄ підтримали ідею створення моніторингової місії в Криму.

«Безумовно, моніторингова місія в Криму – це перший крок до посилення тиску на РФ, але не до деокупації», – підкреслив Войтків.

Якщо говорити про Крим, то, на переконання політолога, це крок уперед, тому що лише шляхом посилення тиску на РФ ми зможемо якимось чином наблизитися до мети.

«Але більш важливо не допустити створення на півострові «сірої зони», де РФ дозволить собі робити все, що їй заманеться», – зазначив експерт.

Україна поверне Крим, лише змінивши своє ставлення до його жителів – Foreign PolicyЯкщо Україна в дійсності бажає повернути Крим назад до складу держави, то вона має змінити свій підхід до людей, що населяють півострів.

На його думку, наразі питання деокупації Криму не є першочерговим для міжнародної спільноти.

«У них на порядку денному Донбас і припинення вогню, тому наше завдання – звернути максимально увагу на порушення прав людини, етнічних груп і репресії, які там відбуваються», – констатував політолог.

За його словами, місія – це зовсім не рятівний круг для Криму, й наївно очікувати, що їхня робота буде повноцінною. РФ зводитиме будь-які бар'єри й шукатиме приводів, щоб хоч якимось чином, навіть якщо місія отримає інформацію, скомпрометувати її.

«Робота місії не є панацеєю від усіх наших бід, запорукою успіху або рішенням, яке допоможе нам повернути Крим. Але це, безумовно, крок уперед і ще одна серйозна можливість заявити про утиски прав тих, хто виступив проти тоталітарного режиму РФ», – проаналізував ситуацію Валентин Войтків.

Нагадаємо, що напередодні Рада Європи оголосила в Криму максимальний рівень загрози для ЗМІ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: