На які кроки йде Банкова, щоб догодити Заходу? Експерт

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Рішення про співпрацю з Бальцеровичем і Міклошом – це символічні кроки АП для того, щоб продемонструвати Заходу, що не всіх реформаторів звільнили.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи інформацію про те, що польський реформатор Лєшек Бальцерович став представником Президента України в Кабміні.

«Якщо в минулому Кабміні було дуже багато іноземних реформаторів, які не отримали підтримки в парламенті, то в цьому уряді довелося дати хоч якісь символічні крісла», – вважає Горбенко.

Політолог підкреслив, що посада представника в Кабміні не є вирішальною, але це спосіб показати, що Україна рухається в напрямку Європи.

«Фактично, це посада без повноважень. Як у випадку з Бальцеровичем, так і з Міклошем», – констатував він.

Експерт також не виключив, що у випадку з Яресько, яка в принципі певною мірою допомогла Україні уникнути дефолту, її залишать на аналогічній посаді.

Технократи по-українськи: чому в Україні немає свого Лєшека Бальцеровича і де його шукати?Хто такі технократи, де їх шукати, з якого середовища вони прийдуть, хто їх буде просувати і яка їхня особиста мотивація роботи на Україну?

«Щодо Яресько, то виглядає так, що в торгах за Гройсмана з нею виникла не дуже хороша ситуація, а зараз її ще й не взяли до нового Кабміну. Тому, скоріш за все, її призначать на формальну посаду без повноважень. Інше питання: наскільки їй самій в принципі зараз потрібні повноваження», – міркує Андрій Горбенко.

Резюмуючи, він зазначив, що на рейтингу Президента призначення іноземних реформаторів ніяк не позначиться, оскільки зараз все залежить від ефективності Гройсмана та довіри Заходу.

Як відомо, Володимир Гройсман пропонував Івану Міклошу посаду глави Мінфіну, однак, як повідомлялося, екс-міністр фінансів Словаччини висунув свої умови.

Також Наталія Яресько днями заявила, що отримала багато пропозицій та готова залишитися працювати в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: