Чому Туку можуть звільнити з посади голови Луганської ВЦА? Експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Зараз відставка Туки дійсно може відбутися. Це досить прогнозований крок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Петро Олещук, аналізуючи інформацію про те, що незабаром глава Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука піде у відставку.

«Коли його призначали, Президенту було потрібне неординарне кадрове рішення, але по суті Тука є чужим для тієї системи, яка працює. Система державного управління є досить бюрократичною, ієрархічною та побудована на особистій відданості», – міркує Олещук.

Відповідно, як пояснив він, після призначення Кабміну Гройсмана вже відбувся реванш старої моделі управління, оскільки новий уряд ані функціонально, ані політично не відрізняється від уряду Азарова.

«Змінили «донецьких» на «вінницьких», а замість «харківських» прийшли «львівські». Принципової різниці немає, особистості пересічні, рядові виконавці. Відповідно, всі ті, хто залишається при владі, зараз повинні будуть вибирати свою позицію в цій ситуації. Або вони все це приймають, визнають і функціонуватимуть у рамках цієї системи, або якимось чином спробують висловити свій протест», – аналізує політолог.

На його думку, для АП раціонально в цій ситуації задуматися про створення опозиції для самої себе. Всім очевидно, що рано чи пізно проводитимуться вибори й президентські сили їх із тріском програють.

«Тому варто думати про те, яким чином зберегти владу в цих умовах», – констатував він.

«Найбільш раціональна модель – самостійно створити собі опозицію. Одна з них уже формується навколо Саакашвілі. Тука цілком може влитися або до цієї опозиції, або створити новий проект, наприклад, під гаслом «Геть усіх тилових щурів», – припускає Олещук.

Резюмуючи, політолог підкреслив, що очікує подібної диверсифікації опозиційних напрямків. У нас може з'явитися кілька нових опозицій, якими займатиметься сам Порошенко та його Адміністрація.

Відзначимо, раніше Георгій Тука пообіцяв, що не буде представляти в області інтереси «БПП» або будь-якої іншої політичної партії.

Всього «Слово і Діло» зафіксувало 16 обіцянок глави Луганської ВЦА, з яких він виконав 5, що склало 31% рейтингу його відповідальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: