Міністр із питань АТО розповів, як Україна втратила довіру донорів

Читать на русском
Міністр у справах тимчасово окупованих територій Вадим Черниш розповів про неефективність державної машини в питаннях залучення міжнародних донорів до відновлення Донбасу.
Вадим ЧернишФото: "УНІАН"

Україна не змогла надати міжнародним донорам, готовим спонсувати відновлення Донбасу, стратегії та гарантій прозорого використання їхніх коштів.

Про це в інтерв'ю «Українській правді» розповів міністр із питань тимчасово окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Вадим Черниш, який раніше очолював Агентство з відновлення Донбасу.

«На той момент, коли я тільки був призначений Кабінетом міністрів на посаду керівника Агентства з відновлення Донбасу, донори були готові давати більше грошей, не було ще так яскраво вираженої Сирії. І ще, на початку року в кожного ж донора свій бюджет, ще були вільні кошти, які можна було спрямувати в Україну. Однак ставилися кілька умов, це до питання про розпил грошей: принципи, стратегія, прозорість, підзвітність», – описав ситуацію Черниш.

За словами міністра, українська сторона не змогла дати вищевказаних гарантій, що вплинуло на рішення донорів. Також, за його словами, Україні висунули вимогу виділити частину грошей на відновлення Донбасу самостійно, а також запропонувати комплексний план робіт, на які необхідне фінансування.

Захід досі вважає РФ агресором щодо Криму, але не щодо Донбасу – експертСпеціаліст проаналізував заяву глави МЗС Німеччини, який виступив за більш тісну співпрацю з РФ і заявив, що не підтримує ізоляцію Росії.

«Наприклад, вони вимагали: «Хлопці, а ви зі свого Бюджету щось будете виділяти, або ви взагалі не будете на це грошей виділяти? Дайте нам позитивну або негативну відповідь. Друге: на яких принципах, що ви будете робити – або ось ці компоненти, або лише труби. Нам незрозуміло, чи бачите ви комплексність проблеми», – констатував Черниш.

Також, як розповів міністр, на момент створення Агентства з питань відновлення Донбасу була відсутня координація з належного рівня органом, який би координував усі елементи співпраці з міжнародними донорами.

Більше того, навіть до цього дня діяльність очолюваного Чернишем міністерства визначається положенням, яке ще навіть не ухвалене. Проте міністр сподівається, що йому вдасться зробити те, чого не вдалося на чолі Агентства з відновлення Донбасу.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розповів, що Володимир Кістіон, якому спочатку пророкували крісло міністра у справах АТО та окупованих територій, буде в ранзі віце-прем'єра займатися паливно-енергетичним комплексом, інфраструктурою та екологією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: