Fitch підтвердило рейтинг дефолту «Нафтогазу»

Читать на русском
Ліквідність Нафтогазу залишається вкрай слабкою, оскільки на кінець 2015 року залишки коштів на коррахунку компанії становили 7,1 млрд грн порівняно з короткостроковим боргом 15,5 млрд грн.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings залишило незмінним довгостроковий рейтинг дефолту емітента НАК «Нафтогаз України» на рівні ССС.

Рейтинг на рівні CCC вказує на істотний кредитний ризик емінтента й дефолт видається реальною можливістю, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-реліз агентства.

«Негативний операційний дефіцит компанії значно покращився в 2015 році й має покращуватися далі завдяки поступовій лібералізації ринку природного газу», – йдеться в повідомленні рейтингового агентства.

Водночас у Fitch відзначили покриття збитків компанії з боку держави за допомогою ін'єкцій із Бюджету, яке триває й цього року. Як відомо, бюджетні кошти йдуть на покриття розриву між імпортними цінами на газ і внутрішніми цінами на газ для населення. Значна частина боргового портфеля «Нафтогазу» представлена ​​вітчизняними банками й гарантується державою.

Fitch підкреслює, що ліквідність «Нафтогазу» залишається вкрай слабкою, оскільки на кінець 2015 року залишки коштів на коррахунку компанії становили 7,1 млрд грн ($297 млн) порівняно з короткостроковим боргом 15,5 млрд грн ($644 млн).

«Нафтогаз» подав позов на Росію за втрачені активи в КримуНАК «Нафтогаз України» подав позов до міжнародного суду проти Росії з вимогою відшкодування збитків після втрати активів на території Криму після його анексії.

«Ми очікуємо, що «Нафтогаз»б продовжуватиме обслуговувати свій зовнішній борг, включаючи позики $1,4 млрд «Газпромбанку» з терміном погашення в 2018 році й нещодавно отриманий кредит від ЄБРР у ​​розмірі $300 млн. Ми також очікуємо, що вітчизняні банки України будуть рефінансувати кредити «Нафтогазу», як це було в останні роки», – зазначає агентство в повідомленні.

Нагадаємо, що реструктуризація «Нафтогазу» при одночасному збереженні транзитного потенціалу України та створення конкурентного ринку природного газу є пріоритетними напрямками в роботі нафтогазової компанії.

Як повідомлялося раніше, НБУ протягом першого кварталу 2016 року закупівель ОВДП на фінансування «Нафтогазу» або Фонду гарантування внесків не здійснював.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: