Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень із доробком на майбутнє

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Минулого тижня новин було не дуже багато. Однак ті, які були, в основному тішили око та слух. Новий уряд поки лише готувався включитися в активні дії й більше займався написанням планів і донабором штату. Основні звістки йшли від інших джерел.

План реформ і доукомплектування влади

На початку тижня Президент зібрав нове засідання Нацради реформ. Нагадаємо, попереднє завершилося скандалом між Арсеном Аваковим і Міхеілом Саакашвілі. Це ж пройшло не так палко, навіть більш цивілізовано. На засіданні підбивали підсумки минулих реформ і окреслювали перспективи на майбутнє – з тим, щоб у результаті вийти на помісячний план.

Врешті-решт, Нацрада визначила найбільш пріоритетними в 2016 році реформу держуправління, судову та антикорупційну реформи. Також до топ-6 реформ, які заслуговують найбільшої уваги, увійшли дерегуляція та розвиток підприємництва, податкова реформа й децентралізація.

Тим часом у Кабміні було створене Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб – на основі раніше працюючого Національного агентства з відновлення Донбасу. Очолив його Володимир Черниш.

У «БПП» назвали ім'я кандидата на главу МОЗ«БПП» бачить новим міністром охорони здоров'я директора Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України Андрія Вербу.

А ось міністра охорони здоров'я в нас досі немає. Не складається. Так само не складається і з генпрокурором. На цю посаду начебто готували Юрія Луценка, але в нього відсутня профільна освіта. Та й занадто багато в ньому від політика. Законопроекти, які дозволили б допустити на посаду претендента без юридичної в/о, Рада поки не ухвалила.

А ще Рада не встигла відтермінувати формування прокурорами власного самоврядування в особі Ради прокурорів і Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії. Це означає, що ці органи, скоріш за все, почнуть формуватися вже 26 квітня на Всеукраїнській конференції працівників прокуратури. Багато політиків, включаючи вищезгаданого Юрія Луценка, а також експерти, вже висловили переконання, що це може призвести до перетворення прокуратури на замкнуту касту, подібно до нинішньої суддівської, законсервувавши найгірші її традиції.

Євросоюз і візи

І знову до позитивних новин: 20 квітня Єврокомісія запропонувала скасувати короткострокові візи для українців, дозволивши нашим громадянам в'їжджати до країн шенгенської зони й безперешкодно проживати там не менше 90 днів у кожному проміжку зі 180 днів. Це ще не завершення процедури, оскільки відповідне рішення мають підтримати Європарламент і Рада Європи. Але ймовірність їх відмови є вкрай малою. Це означає, скоріш за все, що безвізовий режим почне діяти не пізніше кінця літа 2016 року.

Нові варяги

Войцех Бальчун розповів про перші кроки на посаді голови «Укрзалізниці»Екс-очільник польської залізниці РКР Cargo Войцех Бальчун пообіцяв ретельно підійти до питання можливих скорочень у компанії.

Продовжується традиція прийняття на роботу до українських органів влади людей, які добре зарекомендували себе в сусідніх країнах. Представником Президента в Кабміні став відомий польський реформатор Лєшек Бальцерович, а радником нового прем'єра – словак Іван Міклош. Останній, втім, ще раніше встиг налякати окремі кола українських експертів своєю консервативною позицією щодо податкової реформи: мовляв, на відміну від Словаччини, в Україні він не готовий до радикальних рішень. Що ж, подивимося.

І на завершення теми легіонерів – конкурс на посаду нового глави «Укрзалізниці» виграв відомий польський підприємець, фахівець з управління держпідприємствами та рок-музикант Войцех Бальчун.

Трохи мордобою

Не зовсім європейського звернення цього тижня зазнали відразу кілька представників проросійських сил. Спочатку в Харкові з'їзд «Українського вибору» був фактично зірваний молодими націоналістами з цивільного корпусу «Азов», а депутат міськради Андрій Лесик був трохи побитий та облитий кока-колою. Пізніше зірвалася спроба глави «Союзу лівих сил», екс-нардепа від Соцпартії Василя Волги виступити в Запоріжжі: місцеві прихильники правих поглядів зустріли його стусанами. Недобре, звичайно, але ж воєнний час.

Облікова ставка НБУ

«Дрібниця, але приємно»: з 22 квітня НБУ знизив облікову ставку з 22% до 19%. За словами глави НБУ Валерії Гонтаревої, регулятор прийняв таке рішення, бачачи, що темпи інфляції знизилися. Це, звичайно, в жодному разі не означає повернення до дешевих кредитів – скоріше обережний крок до їх здешевлення.

Більше грошей бійцям

Порошенко вирішив скасувати мобілізаціюПрезидент України Петро Порошенко вирішив замість проведення чергової хвилі мобілізації збільшити грошове забезпечення солдатів.

Наприкінці тижня, під час візиту до Запоріжжя, Петро Порошенко здивував громадськість анонсом нового підвищення зарплат військовослужбовців. Чесно кажучи, звучало настільки несподівано, що автор цих рядків повторно прослухав заяву Глави держави, перевіряючи, чи не могло йтися про січневе підвищення. Та наче ні, анонсоване ще одне – щоправда, поки без подробиць. Хотілося б вірити.

Тим часом були озвучені нові цифри щодо охочих прийти на контракт в ЗСУ – з початку року їх кількість склала вже 23 тисяч осіб. Тому, стверджує Президент, немає необхідності в новій хвилі мобілізації.

Місцеві вибори в «ДНР»

І навіть обстановка на фронтах за останній тиждень стала більш спокійнішою. Втім, у ключових точках на кшталт Авдіївки та Мар'їнки зберігається серйозна напруга.

Зате з окупованих територій прийшла інша цікава новина: ватажки «ДНР» і «ЛНР» Олександр Захарченко та Ігор Плотницький вчергове перенесли вибори у «республіках». Цього разу на 24 липня.

Що ж, побажаємо один одному якомога більше оптимістичних тижнів.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: