Хто отримає монополію в ГПУ та на що перетворюється реформа прокуратури? Експерт

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Створення Ради прокурорів, яка матиме вплив на формування прокурорського корпусу, – це європейський стандарт, коли політичні ставленики не мають впливу на систему.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів головний експерт групи «Реанімаційний пакет реформ» Роман Куйбіда, аналізуючи інформацію про те, що з 26 квітня буде створено Раду прокурорів, якій надається право на будь-які адміністративні посади в ГПУ.

«Це, власне, мало би виступати гарантією незалежності. Але в сучасних умовах, коли прокурорська вертикаль не користується жодною довірою, без очищення системи, цей стандарт спрацює лише на консервацію всіх негативів, які є в системі», – вважає Куйбіда.

За його словами, система буде самовідтворюватися й не допускатиме всередину тих, хто прагне її змінити, а просто виштовхуватиме кожного.

«Буде дуже погано, якщо це буде запроваджено саме зараз, до того, як мали би спрацювати механізми оновлення прокурорського корпусу», – підкреслив експерт.

Піраміда влади в Україні зараз побудована навколо посади генпрокурора – експертЕксперт проаналізував ситуацію з призначенням нового генпрокурора та заяву в. о. генпрокурора Юрія Севрука, який не проти очолити ГПУ.

Щодо генпрокурора, то він не зможе впливати на кадрову політику й, відповідно, навіть якщо на цій посаді буде реформатор, він нічого не зможе зробити, тому що не матиме повноважень та впливу.

«На сьогоднішній день уже не має великого значення, хто буде новим генпрокурором – реформатор чи ставленик Президента. Прокурорська система буде надзвичайно потужною, щоб протистояти будь-кому», – наголосив Роман Куйбіда.

Резюмуючи, він уточнив, що сама ідея Заходу є правильною, але діє лише за умови, що прокурори чесно виконують свої обов'язки, а не за кругової поруки.

Нагадаємо, 29 березня 239 народних депутатів проголосували за звільнення генерального прокурора України Віктора Шокіна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: