США почали регулярні поставки газу в Європу

Читать на русском
Згідно з прогнозами, в 2017 році країна стане чистим експортером газу. В цьому ключі Європа стане значним ринком для американського СПГ.

Перший танкер зі скрапленим природним газом був відправлений зі США до Європейського Союзу в ніч із 21 на 22 квітня.

Танкер вийшов із Луїзіани в Португалію з часом прибуття в кінці квітня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Wall Street Journal.

«Це початок цінової війни між американським СПГ і трубопровідним газом», – зазначив аналітик Société Générale Тьєррі Брос.

Американський газ складе серйозну конкуренцію паливу з Росії, яка поставляє близько третини газу до країн Євросоюзу трубопроводами. Так СПГ зі США може коштувати $4,3/MMBtu (мільйон британських термічних одиниць) або $137,6 за тис. куб. м. Ціна російського газу зараз становить $5,8/MMBtu ($185,6 за тис. куб м). Аналітики прогнозують зниження ціни російського газу до $3/MMBtu або $96 за тис. куб м.

Відзначимо, що сланцевий бум повністю змінив енергоринок у США й, згідно з прогнозами, в 2017 році країна стане чистим експортером газу. В цьому ключі Європа стане значним ринком для американського СПГ.

Директор ПРООН: Україна може позбутися газової залежностіДиректор Програми розвитку ООН в Україні розповів, як Україна може позбутися газової залежності від Росії.

Нагадаємо, що поставки СПГ зі США вперше почалися в лютому, коли компанія Cheniere Energy направила першу партію в Бразилію. Після цього Cheniere підписала довгострокові контракти з низкою європейських споживачів.

Великими постачальниками газу до ЄС також є Норвегія, Алжир і країни Близького Сходу.

Як повідомлялося раніше, Європейська комісія відібрала 14 пріоритетних проектів у галузі газопостачання, впровадження яких призведе до подолання залежності ЄС від газу з Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: