Імпортні медпрепарати можуть подешевшати на 45% – експерт

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

Для фармринку, компаній і пацієнтів рішення про скасування сертифікації ліків матиме позитивні наслідки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін ухвалив рішення скасувати сертифікацію ліків, які вже пройшли цю процедуру в США та країнах ЄС.

«Це найпозитивніше рішення, яке можна було ухвалити. Таким чином, ці медпрепарати будуть із набагато меншими перешкодами потрапляти на ринок України. Це посприяє розширенню конкуренції, що позначиться на вартості. Крім того, менше чиновників покладуть гроші собі в кишеню», – пояснив Шерембей.

За його словами, фармринок має бути максимально лібералізований, щоб Україна в односторонньому порядку визнала всі сертифікати якості ЄС і США й препарати могли продаватися в Україні.

В Україні критично бракує ліків від рідкісних хвороб (інфографіка)«Слово і Діло» продемонструвало рівень забезпечення ліками від рідкісних хвороб

«Єдині, хто втратить від такого рішення, – це чиновники», – зазначив він.

Також, за його словами, фармринок України, компанії та пацієнти лише виграють, а препарати в результаті дерегуляції цього ринку можуть подешевшати на 45%.

При цьому він підкреслив, що зараз вкрай важливим є, щоб главу МОЗ обрали за конкурсом.

«Міністр охорони здоров'я має бути корисним для пацієнтів, а не прем'єр-міністра чи Президента. Помилка нашого уряду в тому, що вони завжди ставили зручні для себе, а не для громадян кандидатури», – резюмував Дмитро Шерембей.

Відзначимо, що на поаду очільника МОЗ наразі пропонують директора меддепартаменту Міноборони Андрія Вербу. Також серед претендентів на цю посаду називають Костянтина Яринича, який є креатурою «БПП».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: