Новий глава Мінфіну почав роботу з імітації реформ – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Якщо є мета проводити справжні реформи, то починати потрібно не з ліквідації податкової поліції, тому що це не найбільше зло, а із системи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи заяву новообраного міністра фінансів Олександра Данилюка, який хоче ліквідувати податкову поліцію.

«Данилюк озвучив не нову ідею. Це вже стало продовженням української політичної традиції – демонструвати бурхливу діяльність, процес створення, ліквідації, об'єднання та роз'єднання державних органів. Новий Кабмін продовжує цю тенденцію і якраз до цього зводиться поняття реформ в Україні», – розповідає Новак.

На його думку, головна проблема зараз не в ліквідації податкової поліції. Орган, підпорядкований Мінфіну, не може йому суперечити. Річ не в органі, а в системі.

12 років порожніх обіцянок: хто з українських політиків обіцяв ліквідувати податкову міліцію?«Слово і Діло» відслідкувало момент, відколи українські політики спекулюють на питанні ліквідації податкової міліції.

«Якщо представнику податкової поліції дають певні вказівки в рамках цієї системи, то він є просто виконавцем. Якщо є мета проводити справжні реформи, то починати потрібно із системи. Система формується законодавчим полем і потрібно починати з нового Податкового кодексу, щоб перш за все позбавитися зайвих податків, зборів, які не приносять суттєвих надходжень, але ускладнюють адміністрування», – пояснив він.

Крім того, як наголосив економіст, важливим зараз є спрощення між платником податків і державою, запровадження електронного податкового обліку та податкової звітності.

Також, за його словами, разом із такою лібералізацією податкових відносин потрібно запровадити жорсткіші штрафи за недотримання податкового законодавства та ухилення від сплати податків.

Зазначимо, голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров ще минулого року пообіцяв, що податкова міліція буде трансформована в департамент фінрозслідувань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: