12 років порожніх обіцянок: хто з українських політиків обіцяв ліквідувати податкову міліцію?

Читать на русском
Слово і Діло відслідкувало момент, відколи українські політики спекулюють на питанні ліквідації податкової міліції.
Віктор Ющенко

Сьогодні новоспечений міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив про необхідність ліквідувати податкову міліцію, назвавши її своїм «ворогом номер один». Мало хто пам’ятає, однак перша обіцянка про ліквідацію цього рудименту фіскальної системи пролунала ще в 2004 році, й озвучив її не хто-небудь, а сам кандидат, а пізніше третій президент України Віктор Ющенко.

Відповідну обіцянку політика «Слово і Діло» зафіксувало ще 6 липня 2004 року. Відтоді країна пережила дві революції, змінила двох Президентів і десяток (!) урядів, і весь цей час політики обіцяли ліквідувати чи реорганізувати спецпідрозділи боротьби з податковими правопорушеннями. Незважаючи на це, податкова міліція так само продовжує функціонувати в структурах Державної фіскальної служби.

Віктор ЮщенкоПочесний Голова партії "Наша України"
Ліквідувати податкову міліціюСказано 6 липня 2004 р.Статус обіцянки: Не виконано

Після того, як цю обіцянку озвучив Ющенко, її підхопили його однопартійці, включивши цей пункт до своєї передвиборчої програми на парламентських виборах 2007 року. Був він і в програмі «Батьківщини», щоправда, вже на виборах-2012.

Наступним політиком, чию обіцянку ліквідувати податкову поліцію зареєструвало «Слово і Діло», став Анатолій Гриценко, на той момент – депутат Верховної Ради VI скликання.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк має намір створити Службу фінансових розслідуваньСказано 25 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Пізніше це зобов’язання взяв на озброєння Арсеній Яценюк: воно було одним із перших, про які він заявив у статусі прем’єр-міністра. Замість сумнозвісного органу Яценюк запропонував створити Службу фінансових розслідувань. Було це в березні 2014 року.

Після того на цій темі «пропіарилися» ще чимало політиків, зокрема нардепи Василь Ланьо, Андрій Шинькович, Андрій Журжій.

29 липня 2015 року про свою готовність нарешті ліквідувати зазначені підрозділи заявив новий голова Фіскальної служби Роман Насіров.

А 6 вересня того ж року Яценюк, про всяк випадок, іще раз нагадав: про намір ліквідувати податкову міліцію пам’ятає й над цим працює. Однак на момент початку роботи нового українського уряду віз, як то кажуть, і нині там...

Нагадаємо також, що в лютому цього року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підтримав ідею створення Служби фінансових розслідувань. Наразі залишається лише сподіватися, що в новому складі Кабміну Авакову таки вдасться втілити цей намір у життя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: