Обмін Савченко на ГРУшників: прогноз експертів

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Зважаючи на критичний стан здоров'я Савченко, зараз головне – не формальності, про які ми не можемо знати, а результат – її звільнення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що йому вдалося узгодити алгоритм повернення Надії Савченко.

«Для України головне – звільнити Савченко з полону всіма можливими способами: обмін, помилування, відбування покарання в іншій державі. Це все формальності. Зараз необхідно врятувати тих наших патріотів, що опинилися в російських казематах», – переконаний Огризко.

Юрист Євген Корнійчук розповів, що під таким алгоритмом мається на увазі виключно угода, яка діє між РФ та Україною, й згідно з якою відбування покарання може відбуватися в країні походження ув'язненого.

«Вже є договірна база. Згідно з нею, можна вирішити питання обміну та звільнення Савченко. Процедура виписана й не варто нічого вигадувати. При цьому, немає жодного значення, чи це буде обмін буде двох на одного, чи одного на п'ятьох. Це вже питання політичних торгів і ціни», – вважає Корнійчук.

Експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко підкреслила, що оскільки вирок суду в РФ залежить від політичної волі, може постати питання амністії для здійснення такого обміну.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«В кожному разі, домовлятися про її обмін потрібно за будь-яку ціну», – наголосила вона.

Крім того, експерт вважає, що не потрібно виключати й помилування, яке також може бути, оскільки це належить до повноважень президентів як РФ, так і України.

Нагадаємо, два роки тому Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що докладе максимум зусиль, щоб звільнити українську льотчицю Надію Савченко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: