Керівництво ГПУ можуть віддати представнику МВС – експерт

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Існує велика ймовірність того, що ситуація в ГПУ дійде до межі й доведеться взагалі перезавантажити систему.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політолог Віталій Кулик, аналізуючи ситуацію з обранням нового генпрокурора та заяву Юрія Севрука, який виступив проти виборів генпрокурора на відкритому конкурсі.

«Може скластися ситуація, коли просто урветься терпець й постане питання про те, щоб звільнити з Генпрокуратури всіх та набрати нових людей, змінивши перед цим законодавство й дозволивши приймати до ГПУ людей не із системи. До цього може дійти й лише таким чином можна знести наявну систему та побудувати нову», – розмірковує Кулик.

Щодо кандидатур, то, на переконання експерта, Юрій Луценко є найменш вірогідним претендентом на посаду генпрокурора.

На його думку, не виключено, що будуть нові кандидатури, зокрема хтось із МВС або Матіос, який наразі очолює військову прокуратуру.

«Найкращий варіант – створення цілком нової системи, але це забере багато часу», – вважає він.

Для призначення незалежного генпрокурора є лише два варіанти – експертЕксперт проаналізував інформацію про те, що Петро Порошенко та Джо Байден домовилися про надання третього траншу кредиту, але США наполягли на якнайшвидшому призначенні генпрокурора.

«Має бути перехідний період, під час якого можна провести конкурс. Це очікування, але якщо такого не відбудеться, то довіра до ГПУ точно не з'явиться. Орган залишатиметься каральним в інтересах певної частини влади. Час від часу ми будемо свідками критики й у підсумку це призведе до втрати довіри до прокуратури міжнародних інвесторів та Заходу», – пояснює політолог.

Якщо влада має інстинкт самозбереження, то буде очищення системи від спротиву й система буде реформована.

«Дуже малоймовірно, що політик здатен реформувати систему», – резюмував Віталій Кулик.

Як відомо, минулого тижня депутати вже ініціювали ухвалення змін до законодавства, задля призначення Юрія Луценка до ГПУ. Сам Луценко заявив, що не проти очолити Генпрокуратуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: