Чим обернеться для РФ заборона Меджлісу? Експерт

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Загальна риторика Заходу близька до того, що Україна завжди залишатиметься в полі інтересів РФ і будь-які рішення доведеться узгоджувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Ігор Петренко, аналізуючи заборону діяльності Меджлісу та заяву Рефата Чубарова, що Путін робить усе, що дозволяє йому світ.

«Для Заходу ситуація загалом із РФ є більш актуальною, ніж вирішення проблем корінного населення. Це досить прагматична позиція. З іншого боку, Україна також робить дуже мало для захисту кримських татар, хоча є багато механізмів, які не використовуються взагалі. Більше того, навіть не створена дорожня карта», – розмірковує Петренко.

На його думку, з боку Заходу санкції, які могли запровадити, діють і продовжать діяти, але проблема в тому, що Путіну не було чітко заявлено, що і в якій послідовності конкретно він має зробити, щоб вести діалог про зняття санкцій.

«Позиція відмовчування або заяви про повернення Криму до складу Росії є не дуже конструктивними», – зауважив він.

Експерт переконаний, що зараз заборона Меджлісу не мине безслідно.

«Зважаючи на історію, кримськотатарське населення не буде таким заляканим, як комусь хотілося б, і заборона Меджлісу може призвести до радикалізації їхньої діяльності. Акції протесту можуть бути не єдиним методом», – вважає політолог.

Нагадаємо, два роки тому лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв був переконаний, що Меджліс за жодних обставин не припинить свою діяльність.

Тоді, будучи ще кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв захищати українців в Криму та кримських татар як корінне населення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: