Кабмін хоче пустити з молотка ще 300 підприємств

Читать на русском
На сьогоднішній день у нас понад 3,5 тис. держпідприємств. Фактично ними управляти держава не має ані можливості, ані необхідності.
Юлія Ковалів

Кабінет міністрів України виношує плани щодо скорочення переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, ще на 300 одиниць, із чим планує звернутися до парламенту.

Про це кореспонденту розповіла заступник міністра економіки України Юлія Ковалів, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Список скоротиться не менш ніж на 300 об'єктів», – сказала Ковалів.

При цьому вона додала, що з цього списку в першу чергу планується вилучити підприємства портової інфраструктури, аграрного сектора та ті, що вже ліквідовані, тобто фактично не існують.

«На сьогоднішній день у нас понад 3,5 тис. держпідприємств. Фактично ними управляти держава не має ані можливості, ані необхідності», – додала заступник міністра.

За її словами, в країнах Європейського Союзу таких державних підприємств у середньому не більше 300.

«Державні підприємства – це одне з найбільших джерел корупції та політичного тиску», – підкреслила вона.

Ковалів уточнила, що ті підприємства, які залишаться у власності держави, одночасно мають поліпшити якість менеджменту.

Велика приватизація: чи потрібно забороняти російським компаніям купувати українські держпідприємства?Спеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Верховна Рада може заборонити російським компаніям участь у приватизації.

«В Україні в 2014 році 17 найбільших державних підприємств показали 7,5 млрд гривень збитків, проте вже в 2015 році їх фінансовий результат становив 2,5 млрд гривень прибутку», – навела приклад ефективності управління держвласністю заступник міністра.

Як раніше заявляла Юлія Ковалів, у МЕРТ пропонують скоротити перелік об'єктів, що не підлягають приватизації, з 1478 до 705.

У лютому Верховна Рада України ухвалила законопроект, згідно з яким управляти державними підприємствами будуть наглядові ради замість профільних міністерств.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: