Чи прийме Захід Гройсмана в якості прем'єра? Політолог

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Без узгодження кадрових перестановок із нашими західними партнерами, в першу чергу зі США, вчорашні зміни не відбулися б.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Василь Мокан, аналізуючи позицію Заходу щодо призначення новим прем'єр-міністром України Володимира Гройсмана.

«Не випадково формування уряду та призначення Гройсмана затягнулося до цього часу й відбулося після візиту Президента до США. Скоріш за все, одним із завдань цього візиту була саме презентація Гройсмана як прем'єра», – розмірковує він.

На його переконання, про всі кадрові зміни наші західні партнери не могли не знати й курс на підтримку буде продовжено.

«Відносини в зв'язку з відставкою Яценюка точно не погіршаться», – наголосив експерт.

Крім того, факт домовленості про третій транш в 1 млрд доларів свідчить про те, що США підтримують рішення про відставку уряду Яценюка та формування нового складу Кабміну.

Проте, безперечно, як уточнив він, захід вважає, що відставка Яценюка є ненайкращим сценарієм у тому сенсі, що демократичним країнам не зовсім зрозуміло, коли представники однієї політсили очолюють усі ключові позиції.

Яким буде Кабмін Гройсмана? Думка експертаПолітичний експерт поділився міркуваннями щодо того, як працюватиме новий Кабмін під керівництвом Володимира Гройсмана.

«Це ризик монополізації влади й фактично повторення помилок попереднього режиму, коли монополізація владних повноважень завершилася Майданом. Логічно, що Захід не до кінця розуміє нашу позицію», – пояснив політолог.

Зважаючи на те, що призначення відбулося, Порошенко зумів переконати Захід у протилежному.

Також, на переконання експерта, дострокових виборів цього року однозначно не буде. Такий сценарій може бути актуальним не раніше весни наступного року.

«Заход очікує від нас стабільності й на неофіційному рівні, скоріш за все, була домовленість, що цього року виборів не буде», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада звільнила Арсенія Яценюка та призначила спікера парламенту Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: