З чим не впорався Яценюк за два роки прем'єрства – огляд обіцянок

Читать на русском
Арсеній Яценюк роздав 461 обіцянку. Скільки з них колишній прем'єр-міністр України не виконав?
Арсеній Яценюк

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила відставку голови уряду Арсенія Яценюка й обрала новим прем'єр-міністром Володимира Гройсмана. У зв'язку з цим «Слово і Діло» вирішило зібрати ключові обіцянки Яценюка, які він так і не виконав.

З 461 обіцянок 123 (27%) Арсеній Петрович не виконав.

Крим

У перший же день свого прем'єрства, 27 лютого 2014 року, Яценюк пообіцяв використовувати всі законні методи для того, щоб стабілізувати ситуацію в Криму.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк заявив, що Україна Крим не віддастьСказано 3 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За тиждень, 3 березня, Яценюк пообіцяв, що Україна Крим не віддасть. І до сьогодні, 2 роки потому, українській владі не вдалося відновити контроль над автономією, яку анексувала Росія.

Також Яценюк не виконав обіцянку про те, що уряд буде виконувати всі соціальні гарантії перед українцями в Криму.

Обіцяний екс-прем'єром діалог щодо розширення повноважень автономії Криму на загальнонаціональному рівні також не був проведений.

Економіка та фінанси

У березні 2014 року Яценюк пообіцяв, що до кінця року Україна отримає 13,5 млрд доларів фінансової допомоги. Як потім заявив сам Арсеній Петрович, Україна до кінця 2014 року отримала 9 млрд доларів.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк заявив, що середня заробітна плата в Україні становитиме 1960 доларівСказано 18 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

У червні 2014 року голова уряду Арсеній Яценюк обіцяв стабілізувати курс гривні. У вересні 2015 року він пообіцяв, що середня зарплата в Україні становитиме 1960 доларів. Сьогодні курс долара – 26 гривень, а середня зарплата не перевищує 200 доларів.

Яценюк також не впорався з обіцянкою залучити 300 млн євро на будівництво метро в Харкові та направити 70 млн євро на реформування оптового ринку електроенергії.

Глава уряду обіцяв ініціювати ліцензування видобутку бурштину в Україні. Але і з цією обіцянкою не впорався.

АТО та оборонна сфера

На прем'єрство Яценюка припав також і початок АТО на сході України.

Він так і не зміг уникнути захоплення східних регіонів України та «зупинити бандитський терор на Донбасі».

Обіцяне Яценюком Держагентство з оборонно-промислового комплексу так і не було створено. Глава уряду також обіцяв поставити 50 мобільних житлових модулів в АТО й побудувати більше 385 км протитанкових споруд.

ЖКГ і соціальна сфера

Яценюк не впорався з погашенням заборгованості із зарплат для працівників бюджетної сфери в повному обсязі, не підвищив соціальні стандарти для населення з 1 вересня 2015 року, не надав обіцяних 5 мільярдів гривень на компенсацію субсидій і не монетизував пільги та субсидії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: