Відставка Яценюка – закономірний крок, який не передвіщає нічого хорошого – Le Figaro

Читать на русском
Після того, як Україна позбулася фінансової допомоги, падіння Яценюка, який уособлював собою західну підтримку, було лише справою часу.

Тимчасовий відхід Арсенія Яценюка з політичного Олімпу є закономірним явищем, тому що тандем Порошенко-Яценюк ніколи не відзначався стабільністю. Ці два динозаври української політики, що сформували правлячу коаліцію, були скоріше конкурентами, ніж партнерами.

Про це заявив у інтерв'ю французькому виданню Le Figaro фахівець із сучасної французької дипломатії Адріан Десюін.

«Через два роки після відходу Віктора Януковича ми спостерігаємо справжню Березину (мається на увазі битва на Березині між військами Наполеона та Олександра I – Ред). Виникає дивне відчуття, що історія повторюється: «Помаранчева Революція завершилася приблизно так само», – вважає Десюін.

За його словами, уряд Яценюка поставив Україну на рейки антиросійської політики, ефективність якої викликає питання. В результаті такої політики Україна не змогла інтегруватися до західного світу, але втратила зв'язки на сході. В підсумку українська економіка виявилася поставленою ​​на межу виживання. До економічної та військового кризи додається політична.

Навіщо Гройсман поїхав до Брюсселя та що підготував Європарламент для України? ЕкспертПолітолог розповів про план Європарламенту для України та пояснив, чому заяви Луценка потрібно ділити навпіл.

З іншого боку, довіра європейських і навіть американських партнерів до українських лідерів поступово вичерпалася. «Після того, як Україна позбулася фінансової допомоги, падіння Яценюка, який уособлював собою західну підтримку, було лише справою часу», – говорить аналітик.

На міжнародному фронті все складається також не на користь України. Франція та Німеччина спішно завершили дипломатичну кризу з Росією в сприятливому для Москви сирійському контексті.

Зовнішньополітичний контекст не є несподіванкою. Цьому сприяв зрив Мінських угод, який поставив європейських союзників у складне становище, в результаті чого відносини зіпсувалися.

«В підсумку всі сторони, схоже, залишилися в програші, починаючи з України. Європа не змогла загасити пожежу, простодушно роздуту нею в кінці 2013 року. Росія втратила цінного економічного партнера, а США пробудили в Росії страх опинитися в стратегічному оточенні», 0 каже Десюін.

Експерт: війна з РФ триватиме навіть після завершення конфлікту на ДонбасіСпеціаліст поділився міркуваннями щодо рішення Європарламенту підтримати створення формату «Женева плюс» для повернення Криму.

Аналітик прогнозує кілька сценаріїв подальшого розвитку ситуації.

Перший – рух маятника в проросійському напрямку, як це вже траплялося в Україні. Другий – радикалізація українських націоналістів у разі приходу до влади. Але найбільш вірогідний сценарій – це подальше існування неконтрольованої парламентської демократії в світі вигод олігархів.

Що ж до подальшого майбутнього Європейського Союзу, то тут рух на Схід, схоже, виродився остаточно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: