Стоп єврокорупції: хто і як покриває витрати парламентарів країн ЄС?

Читать на русском
У Данії депутати можуть без обмеження ходити в театр і кіно та займатися спортом. А ось у французьких політиків є можливість подорожувати на поїзді першим класом. Але часто це дратує пересічних громадян відповідних держав.
Європарламент

Щоденний цілодобовий телеканал Euronews представив на огляд звіти політиків Євросоюзу на предмет витрат у рамках проведення порівняльного аналізу їхніх зарплат і доходів.

Першу частину матеріалів на цю тему представляють дані про європейських парламентарів, повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на Euronews.

Тією чи іншою мірою, але покриття витрат парламентарів із національних бюджетів передбачено в усіх країнах Європейського Союзу. Однак деяким із них пощастило незрівнянно більше. До цих щасливчиків можна віднести депутатів італійського парламенту. Вони мають право вимагати покриття витрат на суму до 44 тис. євро на рік без пред'явлення чеків. Це дозволяє їм практично не використовувати гаманець для поточних витрат.

Близько третини всіх країн, що входять до ЄС, резервують для законодавців чітко визначену суму. До їх числа належать такі держави, як Бельгія, Болгарія, Німеччина, Іспанія, Литва, Нідерланди, Словенія, Франція та Хорватія. Однак розмір компенсації депутатських витрат і причини, через які депутати мають право розраховувати на компенсацію, різні.

Борислав Береза: в Європарламенті сміються, коли чують розмір зарплати українських нардепівНародний депутат Борислав Береза розповів, коли будуть позачергові вибори парламенту, яким повинен бути прем'єр-міністр та чому нардепам варто підняти зарплати.

Так, у Франції, ФРН, Італії, Бельгії та на Кіпрі політики можуть розраховувати на компенсацію більшої частини своїх витрат. Однак у деяких державах витрати прив'язані до рівня заробітної плати. Наприклад, депутатам Національної ради Словацької республіки можуть повернути до 82,4% від загальних витрат. В Іспанії це фіксована сума – до 21 866 євро або 64,8% від зарплати на покриття витрат.

Що ж може послужити підставою вимагати компенсацію, якщо ти опинився в кріслі парламенту однієї з держав ЄС? Як виявилася, це абсолютно різні статті – від оренди додаткового житла біля будівлі парламенту до перукарських послуг. Хорватія, наприклад, піклується про депутатів, виплачуючи спеціальну компенсацію під назвою «далеко від сім'ї», що покликана скрашувати їхні часті розлуки з близькими.

Звичайно ж, скрізь є різні ступені привілеїв. У Данії депутати можуть без обмежень ходити в театр і кіно та займатися спортом. А ось у французьких політиків є можливість подорожувати на поїзді першим класом. Але часто це дратує пересічних громадян відповідних держав.

«У простих громадян часом висока зарплата депутатів не викликає обурення. Каменем спотикання для багатьох служать саме привілеї, оскільки часто політики можуть жити без щоденних витрат», – пояснює виконавчий директор неурядової організації Transparency International Italy Давид Дель Монте.

Джемілєв сумнівається, що РФ виконає умови резолюції ЄвропарламентуНардеп Мустафа Джемілєв заявив, що Європейський парламент зробив суттєвий крок до деокупації Криму.

Це також приваблює й увагу ЗМІ. У 2009 році в Сполученому Королівстві навіть виник скандал на цьому ґрунті. Підставою стало журналістське розслідування, згідно з яким із грошей платників податків депутати одного з найстаріших парламентів світу покривали кредити на нерухомість, облаштовували свої будинки й навіть вказували в звітах «фантомні» статті витрат. Тому Великобританія зараз є однією з небагатьох країн ЄС, де були проведені реформи зі зміни покриття витрат політиків у напрямку прозорості та зменшення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: