Авдіївка: війна на виснаження, а не повномасштабні бої – Foreign Policy

Читать на русском
За словами прихильників ДНР, лише минулого місяця 90 бойовиків загинули й понад 200 отримали поранення.

Чи не єдиним плюсом Мінських угод виявилося припинення повномасштабного вогню на лінії зіткнення. Однак на сході України знову з'явилася точка, де бойові дії за інтенсивністю не поступаються подіям кінця серпня 2014 року. Йдеться про невелике містечко Авдіївка, зокрема його промислову зону, яка впритул прилягає до протиборчих сторін.

Звичайно, дрібні перестрілки із застосуванням стрілецької зброї повністю не припинялися, однак загострення біля авдіївського промвузла викликає серйозне занепокоєння, пише Пол Куїнн-Джадж в Foreign Policy, повідомляє «Слово і Діло».

Що саме призвело до зростання інтенсивності бойових дій, незрозуміло. «Можливо, одна зі сторін намагається застерегти іншу або перевіряє її реакцію. Можливо також, що стрілянина по одиночних цілях поступово й непомітно переросла в зіткнення місцевого значення», – йдеться в статті.

Росія перекинула в Іловайськ кілька десятків танків та броньовиківЗ території Російської Федерації на окупований терористами Донбас прибула чергова партія військової бронетехніки та живої сили.

Цілком імовірно, що причиною боїв могло стати найбільше в Європі коксохімічне підприємство – Авдіївський коксохім, що належить найбільшому українському власнику Рінату Ахметову. Крім авдіївської промзони, зростання напруженості також спостерігається в районі залізничного вузла Ясинувата та в Горлівці, що підконтрольні донецьким заколотникам.

Відновлення частоти обстрілів закономірно призвело до зростання кількості жертв. За словами прихильників «ДНР», лише минулого місяця 90 бойовиків загинули й понад 200 отримали поранення. Навряд чи це повний список жертв, оскільки бої тривають. Кількість жертв також зростає тому, що сторони все частіше застосовують важку артилерію, а іноді й танки. Водночас українська сторона не повідомляє про втрати в лавах ЗСУ.

Видання зазначає, що загострення конфлікту поки не скидається на відновлення масштабних бойових дій.

Незважаючи на те, що російські офіцери вже безпосередньо командують загонами юойовиків, на відміну від перших етапів війни на Донбасі, вони поки суворо забороняють будь-які наступальні дії. Таку ж позицію займають і більшість офіцерів ЗСУ, хоча й виявляють невдоволення відсутністю рішучості у верховного головнокомандування. Це пояснюється просто: офіційний Київ розуміє, що в кінцевому підсумку вирішувати питання з «ДНР/ЛНР» все одно доведеться військовим методом, але прекрасно усвідомлює, що до нього ще кілька років.

Райнін назвав кількість переселенців з Донбасу на ХарківщиніКерівник Харківської ОДА Ігор Райнін заявив, що кількість внутрішньо переміщених осіб лише зростає.

Якщо з військових питань у протиборчих сторін думка сходиться, то мотивація в них різна. Для ЗСУ ця війна є обов'язком перед батьківщиною та справою честі держави. Бунтівники мають більш прагматичне завдання – вирівняти лінію оборони навколо Донецька. Бойовики, поки вони залишаються при владі, ні за що не погодяться з тим фактом, що лінія фронту практично впритул проходить межею їхньої «столиці».

Незважаючи на зростання активності боїв, конфлікт перебуває в контрольованому режимі, але він має стати тривожним дзвінком для дипломатів з Європи, США, України та Росії, які сподіваються на заморожування конфлікту. Але це дипломати, а в людей зі зброєю, яких на лінії розмежування зібралося дуже багато, можуть бути інші міркування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: