Експерт про рівень злочинності: з війни ніхто не повертається без зброї чи вибухівки

Читать на русском
Юрій Мартиненко

В Україні настав період розгулу безробіття та доступу до будь-якої зброї.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з питань правоохоронних органів Юрій Мартиненко, аналізуючи заяву глави Нацполіції Хатії Деканоїдзе про те, що кількість злочинів у столиці зросла на 45%.

«Значну роль відіграє зараз соціальний фактор. Коли в країні є правова культура, відповідним буде й рівень злочинності. В країні, де розгул безробіття, а на руках у людей велика кількість нелегальної зброї, злочинність із кожним днем зростає», – вважає Мартиненко.

Експерт наголосив, що дуже багато зброї завозиться наразі із зони АТО.

«Кожен зараз може отримати яку завгодно зброю. Звичайно, так було й раніше, але не в такій кількості. Все почалося з початком бойових дій. З війни практично ніхто не повертається без зброї, вибухівки, патронів чи гранат. Ті, хто був на війні, вже не уявляють свого життя без зброї», – пояснив він.

З іншого боку, якби була чітка правоохоронна машина, звичайно, злочини би скоювали, але відсоток розкриття був би набагато більшим.

«Зараз розкриття злочинів майже немає. Непокараний злочин породжує впевненість у тому, що можна й надалі так чинити, а злочинці чудово знають, яка ситуація склалася всередині поліції», – підкреслив він.

Варто відзначити, що на початку лютого глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе пообіцяла, що переатестація всіх поліцейських України завершиться за шість місяців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: