Від Кабміну Гройсмана ніхто не чекає дива, що грає йому на користь – експерт

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Ризиків для Кабміну Гройсмана є багато. Майже відразу він працюватиме на «мінному полі».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи процес формування нового Кабміну.

«Ситуація з продавлюванням «вінницької команди» насправді така, що більшість із них не з Гройсманом, і не з Порошенком, як це не парадоксально. Це абсолютно природний процес, тому що і Яценюк так само діяв, формуючи свій уряд», – констатував Фесенко.

На його думку, зараз формування складу Кабміну є відображенням того, про що говорили раніше – прем'єр сам формуватиме уряд. Частково це реалізовано.

Більше того, те, що Гройсман погрожував відмовитися від прем'єрства, продавив своїх людей до уряду, ставлячи ультиматуми та жорсткі вимоги, означає, що він не буде маріонеткою Порошенка.

«Річ не в Ковальчуку чи Ложкіні. Головна його проблема та завдання – протиснути своїх людей до уряду», – вважає він.

Саме тому, на його думку, главою уряду якраз буде Гройсман і його дуже недооцінюють, в тому числі і як реформатора.

Яким буде Кабмін Гройсмана? Думка експертаПолітичний експерт поділився міркуваннями щодо того, як працюватиме новий Кабмін під керівництвом Володимира Гройсмана.

«Якщо не буде якихось форс-мажорів, з реформами у Гройсмана може вийти краще, ніж у Яценюка. До того ж, від уряду Гройсмана ніхто нічого не чекає, ніякого дива, як це було з Яценюком. Це може допомогти йому, тому що в українській політиці, коли є завищені очікування, все дуже швидко виливається в розчарування», – припускає політолог.

Експерт також зазначив, що якщо Ковальчук стане першим віце-прем'єром і перейде до уряду, постане питання, хто його замінить. Ложкін, напевно, на якийсь час залишиться.

«Тут принципово важливим є те, що в уряді має бути перший віце-прем'єр, тому що Яценюк займався всім: і соліст, і дирижер. Ковальчук досвідчений адміністратор, але як вони з Гройсманом будуть спільно працювати, покаже час», – підкреслив Фесенко.

Варто відзначити, що рівень відповідальності Володимира Гройсмана склав 64%. Більшість своїх обіцянок (118) спікер ВР виконав. Ще 36 – отримали статус «у процесі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: