Експерт: для реструктуризації валютних кредитів закон не потрібен

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Нацбанк може все вирішити власними силами, закон тут не потрібен.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Олександр Савченко, аналізуючи той факт, що ВР так і не ухвалила жодного законопроекту про реструктуризацію кредитів у іноземній валюті.

«Зараз різні варіанти законопроектів щодо реструктуризації потрібні лише для популізму. Нацбанк може й має провести структурне рефінансування й він може це зробити без Верховної Ради. Спроби Верховної Ради ухвалити законопроекти – це політичний популізм», – переконаний Савченко.

Як пояснив економіст, банкам, які хочуть реструктуризувати валютні кредити, має бути видано рефінансування на такі цілі на пільгових умовах терміном на п'ять років із можливістю покрити потенційні збитки.

«Нацбанк може вирішити це питання самостійно в дуже короткий термін і однією процедурою – видача офіційного рефінансування з метою реструктуризації, переводу в гривневий за компромісним курсом. Для цього є окрема інструкція», – вважає Олександр Савченко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє найближчим часом ініціювати конвертацію всіх валютних кредитів в гривнюСказано 13 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Аналітик Олександр Жолудь переконаний, що ВР зараз повністю сконцентрувалася на політичних торгах і просто вирішила не відволікатися на інше, але це створило додаткову проблему.

«Через те, що не було проведено навіть сигнального голосування, як у попередні рази, а відразу відклали за регламентом, невідомо, коли у ВР взагалі вирішать повернутися до цієї проблеми», – зауважив аналітик.

Нагадаємо, два роки тому, в квітні 2014 року, будучи ще кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що найближчим часом будуть конвертуватися всі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: