Попри обіцянки сумського губернатора, до Шостки продовжують звозити небезпечні хімікати

Читать на русском

Голова Сумської обласної адміністрації Микола Клочко не впорався з фірмами, які, попри позбавлення ліцензій, продовжують возити небезпечні хімікати в Шостку.

Незважаючи на позбавлення ліцензій, низка підприємств, що займаються збором отруйних речовин, продовжують працювати в Шостці.

Минулого року «Слово і Діло» зафіксувало відразу дві обіцянки щодо припинення їхньої роботи – обидві дав голова Сумської державної обласної адміністрації Микола Клочко.

Зокрема, Клочко пообіцяв, що поки він обіймає посаду голови області, утилізації небезпечних відходів у регіоні не буде, а також заявив, що не дасть працювати на Сумщині ТОВ «Елга», яке спеціалізується на цьому питанні.

Причиною таких заяв губернатора, вочевидь, став резонансний випадок, що стався в місті Шостка майже рік тому. 6 травня 2015 року місцеві жителі повідомили, що на центральній автодорозі районного центру, на відрізку довжиною близько 5 км, розсипана невідома речовина білого кольору, що має їдкий неприємний запах. Залишки речовини знайшли й на міському сміттєзвалищі. Пізніше було встановлено, що це несиметричний диметилгідразин (гептил) – надзвичайно небезпечна хімічна речовина, що зазвичай використовується як компонент ракетного палива. Для людини гептил небезпечний тим, що потрапляючи до організму, може вражати імунну, серцево-судинну, лімфатичну, нервову систему, шлунково-кишковий тракт, спричиняти онкологічні захворювання, порушення репродуктивної функції та вроджені каліцтва.

Розслідування інциденту встановило, що власником транспортного засобу, з якого розсипалася речовина, є місцеве ТОВ «Сервісний центр регенерації масел». Інспекція підприємства показала, що речовини, які воно збирає для утилізації, зберігаються в неналежних умовах – ємності з токсичними відходами почасти стоять просто неба, та ще й без жодних попереджувальних написів. В результаті це та ще низка підприємств, що працюють на території Шостки (ТОВ «Переробка технічних відходів» й ТОВ «Безпечні технології утилізації»), були позбавлені ліцензії Мінекології на діяльність із небезпечними відходами.

Згодом ТОВ «Сервісний центр регенерації масел» двічі намагалось оскаржити рішення про позбавлення ліцензії в суді, але обидва рази отримало відмову. Проте це не завадило підприємству де-факто продовжувати роботу: як встановили 17 березня 2016 року активісти громадської організації «Розбудова», небезпечні відходи продовжують зберігатися без належних умов. Тим часом нове підприємство-власник складів хімікатів – ТОВ «Безпечні технології утилізації», що має спільного кінцевого власника з «Сервісним центом регенерації масел», продовжує діяльність без ліцензії.

Щодо іншого спірного підприємства, ТОВ «Елга», відомо, що його ліцензію поки не анульовано. Таким чином, обидві обіцянки сумського губернатора отримали статус «не виконано».

Яке продовження матиме ця історія, вочевидь, залежить від народних депутатів. Сьогодні, 13 квітня, Верховна Рада мала розглянути законопроект №2950 про внесення змін до закону України «Про відходи» авторства народних депутатів Сергія Тригубенка, Івана Рибака, Олега Недави та Сергія Рибалки. Документ, зареєстрований у парламенті ще 22 травня 2015 року, передбачає посилення нормативних вимог до ліцензійної діяльності з небезпечними відходами. Проте «коаліціада» та формування нового уряду вкотре затьмарили питання охорони природи й Андрій Парубій закрив засідання Верховної Ради, так і не винісши на розгляд цей законопроект.

Самого губернатора Сумської області Миколу Клочка не можна назвати надто відповідальним: маючи 37% виконаних обіцянок, в рейтингу голів ОДА він посідає 15 місце з 20.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: