Рада встановила безстроковий мораторій на виплату держборгу

Читать на русском
Таким чином, Україна не зможе виконати свої зобов'язання перед зовнішніми кредиторами цього року. В першу чергу це стосується боргу перед російськими кредиторами.

Народні депутати скасували кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, яка встановлена ​​чинним законодавством.

Відповідний законопроект №3677 «Про особливості здійснення операцій із державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом» підтримали 242 народних депутати, повідомляє «Слово і Діло».

Ініціатори законопроекту пояснюють, що ухвалення документа полегшить Кабінету міністрів завдання щодо виконання взятих на себе зобов'язань у проведенні реформ, узгоджених із Міжнародним валютним фондом.

«Скасування обмежень щодо кінцевої дати продовжить дію правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Відзначимо, що законпроектом №3677 передбачається скасування обмеження кінцевої дати дії мораторію з виплати зовнішніх боргів, що продовжить термін дії правових підстав для реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань і здійснення операцій зі зміни умов запозичень.

Таким чином, Україна не зможе виконати свої зобов'язання перед зовнішніми кредиторами цього року. В першу чергу це стосується боргу перед російськими кредиторами.

Політика боргу: скільки Україна винна кредиторамУкраїна продовжує жити за рахунок зростання боргового навантаження. Всупереч обіцянкам політиків державний борг залишається на досить високому рівні, досягнувши в цьому році $120 млрд.

Нагадаємо, що, відповідно до чинного закону, дія мораторію завершується 1 липня 2016 року.

Як повідомлялося раніше, Україна могла б домогтися списання до 75% власного зовнішнього боргу перед кредиторами МВФ.

Відзначимо, що державний зовнішній борг України сягнув історичного максимуму в $43 млрд на кінець 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: