Жебрівський не зміг упоратися з контрабандою в області

Читать на русском
Сьогодні, 12 квітня 2016 року, Жебрівський визнав, що подолати контрабандні потоки через лінію розмежування, як і раніше, неможливо, оскільки задіяний величезний фінансовий ресурс.
Павло Жебрівський

Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський не зміг налагодити боротьбу з незаконним обігом товарів у прифронтовому регіоні.

Павло Жебрівський запевнив, що протидія контрабанді стане пріоритетним напрямком його діяльності на посаді голови ДВЦА. Відповідну обіцянку він дав 21 червня 2015 року.

Результатом стала організація семи зведених мобільних груп, до завдань яких і належав комплекс заходів із припинення контрабанди. До складу груп входять працівники Служби безпеки, Державної фіскальної служби, Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби України, Військової служби правопорядку та представники волонтерських організацій.

Охорону та вогневу підтримку груп забезпечують високомобільні десантні війська Збройних сил України, процесуальний супровід покладено на представників військової прокуратури ГПУ.

Приблизні оцінки роботи семи зведених мобільних груп свідчать про те, що рівень контрабанди в АТО знизився на 70%. Однак представники волонтерського руху стверджують, що контрабандисти лише згорнули діяльність, будучи готовими в будь-який момент почати протиправні дії щодо постачання продукції. Відновити контрабанду досить легко, оскільки в ній замішані представники ЗСУ.

Станом на 28 січня 2016 року Павло Жебрівський констатував, що контрабанду в Донецькій області побороти так і не вдалося. Більш того, на окупованих територіях існують цілі продуктові бази. Наприклад, у Горлівці існує база для реалізації продукції «Наша ряба».

Сьогодні, 12 квітня 2016 року, Жебрівський визнав, що подолати контрабандні потоки через лінію розмежування, як і раніше, неможливо, оскільки задіяний величезний фінансовий ресурс. Якщо раніше для ввезення продукції на територію, непідконтрольну центральній владі, потрібні були спеціальні дозволи, то після внесення змін до наказу №415 (про порядок контролю за переміщеннями в зоні АТО) фіскальна служба навіть не має права їх перевіряти.

Із настанням весни ситуація ускладнилася ще й тим, що раніше контрабанда могла йти лише дорогами – через сніг проїхати було неможливо. А тепер все висохло. Суцільної лінії розмежування немає, а стежок, якими можна обійти блокпости, більш ніж достатньо.

Всього в переліку обіцянок Павла Жебрівського зафіксовано 47 згадок, з яких 18 (38%) він виконав, а 10 (21%) – виконати йому так і не вдалося. З повним списком обіцянок глави ДВЦА можна ознайомитися за посиланням. Порівняти роботу Жебрівського з роботою його колег з інших областей можна на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: