У МЕРТ спрогнозували зниження інфляції

Читать на русском
На зростання цін у першому півріччі впливатиме жорстка монетарна політика, слабка купівельна спроможність населення та підвищення собівартості виробництва сільгосппродукції.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі поліпшило прогноз рівня споживчих цін в Україні в першому півріччі 2016 року до 5,5%.

Про це йдеться в звіті Міністерства, повідомляє «Слово і Діло».

«За підсумками першого півріччя 2016 року очікується незначне зростання цін (5,5%)», – йдеться в звіті.

Зростання цін у МЕРТ пояснюють збереженням жорсткої монетарної політики в результаті переходу до інфляційного таргетування, слабкої купівельної спроможності населення та підвищення собівартості виробництва сільгосппродукції.

Водночас у Міністерстві назвали й низку ризиків, які можуть спровокувати черговий інфляційний сплеск. Серед них виділяється значне зростання цін виробників у переробній промисловості. В першу чергу це стосується харчової промисловості, що пов'язано зі збільшенням витрат на оплату праці, підвищенням тарифів і подорожчанням ресурсів сільськогосподарського походження.

У Мінфіні встигли порахувати інфляцію і ВВП на 2017 рікМіністерство фінансів розраховує, що валовий внутрішній продукт України в 2017 році зросте на 3%, а інфляція впаде нижче двозначного значення й складе 8%.

Нагадаємо, що попередній прогноз Мінекономрозвитку на перше півріччя поточного року був на рівні 7,5%.

Раніше зазначалося, що в лютому інфляція знизилася на 8 процентних пунктів у річному вимірі – з 40,3% до 32,7%, місячний рівень споживчих цін показав дефляцію 0,4%.

У НБУ прогнозують зростання споживчих цін на рівні 12+/-3% за підсумками 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: