Голландський референдум посилить відцентрові сили в ЄС – The Wall Street Journal

Читать на русском
Політичні сили євроскептиків використовуватимуть результат цього референдуму у власних цілях щодо дискредитації ідеї об'єднаної Європи.

Негативний результат, отриманий за підсумками дорадчого референдуму в Нідерландах щодо асоціації між Україною та Європейським Союзом, може обернутися для ЄС сумними наслідками. Політичні сили євроскептиків використовуватимуть результат цього референдуму у власних цілях для дискредитації ідеї об'єднаної Європи.

Європа сьогодні слабка як ніколи протягом останніх десятиліть. Перемога противників асоціації України та ЄС підриває довіру всіх 28 країн-членів ЄС, які страждають від дефіциту безпеки, а також економічної та політичної кризи, що лютує на теренах Старого Світу, йдеться на сторінках американського видання The Wall Street Journal.

Масла у вогонь додало й керівництво Російської Федерації, яке відзначило, що референдум означає відторгнення прозахідного політичного класу України. Росії грає на руку референдум, оскільки вона вже давно намагається зірвати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Підсумки референдуму можуть посилити позиції прихильників виходу з ЄС Сполученого Королівства, де в червні цього року пройде плебісцит з питання британського членства в європейських структурах. Результат цього референдуму матиме набагато сильніший вплив на майбутнє Європи.

Єврокомісія спростувала інформацію про перенесення рішення щодо безвізового режиму з УкраїноюЄврокомісія спростовує заяву журналіста Рікарда Йозвяка про перенесення розгляду ЄК запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.

Лідер Партії незалежності Сполученого Королівства Найджел Фарадж, що бореться за вихід Британії зі складу ЄС сказав, що голландський плебісцит – це «закуска» перед «основною стравою» в Британії. «Голосування «проти» на референдумі подасть потужний сигнал британському електорату, що не лише ми вважаємо абсолютно неправильним напрямок руху Євросоюзу», – заявив він.

Підсумки референдуму можуть створити проблеми й для Угоди ЄС із Туреччиною щодо послаблення міграційного кризи. Однією з умов цієї угоди є прискорення роботи над турецькою заявкою на вступ до ЄС і запровадження безвізового режиму. Ці умови можуть зустріти опір і в Нідерландах.

Референдум також завдав удару й по прем'єр-міністру Нідерландів Марку Рютте. В Нідераландах склалася складна внутрішньополітична ситуація: напередодні намічених на майбутній рік загальнонаціональних виборів чинний прем'єр відстає від представника Партії свободи, яка виступає проти ЄС і масового прийому іммігрантів. Лідер Партії свободи Герт Вілдерс уже встиг назвати голосування за асоціацію з Україною «початком кінця ЄС».

Щодо реакції в самій Україні, то низка місцевих політиків негайно звинуватили в усьому Президента Порошенко. Їхня критика чомусь ґрунтувалася на інформації щодо скандалу з панамськими офшорами, де фігурують рахунки Порошенка. Хоча його представник заявив, що на кожному з рахунків холдингу лежить не більше 2 тисяч євро.

Незважаючи на те, що Угода між ЄС та Україною умовно залишається в дії, а європолітики пообіцяли не кидати Україну напризволяще, стало зрозуміло, що ратифікація не може тривати так, ніби нічого не сталося. В Брюсселі це розуміють, тому відразу після оголошення офіційних результатів європейські керівники взялися за усунення отриманого збитку.

Результати референдуму: чому голландці проти України? ЕкспертПолітолог проаналізував заяву Марка Рютте, який після референдуму заявив про те, що Нідерланди поки не можуть продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію.

Одним із варіантів згладжування результатів референдуму може стати прикладена до тексту Угоди про асоціацію уточнююча заява. У ній можна вказати, що ЗВТ не прокладає Україні шлях до вступу до Євросоюзу, чого найбільше побоюються деякі виборці Нідерландів.

Керівництво ЄС також може запропонувати виключити з Угоди деякі політичні пункти, залишивши без зміни лише економічну частину асоціації. Тут можливі крики «проти» не матимуть дії, оскільки торгова угода не вимагає одностайності всього ЄС.

Не будемо гадати, що саме виберуть у Брюсселі, але перегляд угоди, якщо на неї зважаться, відтягне ратифікацію Угоди з Україною на два-три роки. Саме цього й домагаються в Росії, оскільки за цей час можна придумати багато чого, щоб заблокувати асоціацію України та ЄС назавжди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: