МВФ міг списати до 75% боргу України – депутат

Читать на русском
Нардеп Галасюк прокоментував невиконану обіцянку Радикальної партії про списання 75% зовнішнього боргу України.
Віктор ГаласюкФото: business.ua

Якби свого часу в переговорах з Міжнародним валютним фондом узяли участь Президент та прем’єр-міністр, Україна могла би домогтися списання до 75% власного зовнішнього боргу перед кредиторами МВФ.

Про це в інтерв’ю «Слову і Ділу» розповів народний депутат від «Радикальної партії», голова парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Зокрема, коментуючи власну обіцянку про списання 2/3 зовнішнього боргу України, нардеп констатував, що коли ідея реструктуризації боргу лише була висловлена, її одразу сприйняли як нереалістичну.

«Коли ми з Олегом Ляшком уперше порушували питання реструктуризації й часткового списання державного боргу України, а це було ще в 2014 році, колеги з інших фракцій на нас дивились, як на божевільних, звинувачували в популізмі й таке інше. Коли ж ми продовжували тиснути, зареєстрували відповідну парламентську постанову та згодом домоглися таких перемовин про реструктуризацію, то часткове списання держборгу вже сприймалося зовсім по-іншому», – розповів він.

На його думку, для того, щоб домогтися від МВФ кращих умов реструктуризації, Україні не вистачило участі вищого керівництва держави.

«Я впевнений, що якби в перемовинах брала участь не лише міністр фінансів Яресько, а й на рівні політичних заяв прем’єр та Президент України, ми б мали всі шанси на списання не 20%, а 50-75% держборгу. І не на таких кабальних умовах, які нам, на жаль, були нав’язані», – додав він.

Нагадаємо, під час зустрічі Петра Порошенка з Бараком Обамою американський лідер запевнив Президента України, що МВФ надасть Києву черговий транш кредиту після формування нового уряду.

Повну версію інтерв’ю Віктора Галасюка в рамках спецпроекту «Відповідальні» читайте на нашому сайті в розділі «Статті».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: