Піраміда влади в Україні зараз побудована навколо посади генпрокурора – експерт

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

В АП, скоріш за все, розглядають альтернативні кандидатури на посаду генпрокурора, чиї прізвища поки не озвучувалися в інформаційному полі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський, аналізуючи ситуацію з призначенням нового генпрокурора та заяву в. о. генпрокурора Юрія Севрука, який не проти очолити ГПУ.

«Найбільше шансів зараз має такий варіант: Президент одноосібно прийме рішення без будь-яких конкурсів, але намагатиметься підібрати таку особу, яка може задовольнити громадськість. Тобто, окрім Севрука, Горбатюка та інших, імовірно, в АП розглядають альтернативні кандидатури, чиї прізвища не лунають в інформаційному полі», – розмірковує експерт.

Варіант призначення за конкурсом, на його думку, є останнім для Президента, тому що зараз уся піраміда влади України побудована навколо посади генпрокурора.

«За вказівками відкриваються й закриваються кримінальні впровадження, й тим самим політичні конкуренти тримаються на короткому ланцюжку», – підкреслив Канєвський.

З іншого боку, за його словами, Україні зараз потрібна фінансова допомога міжнародних партнерів, а Президенту – підвищити свою репутацію, особливо після офшорного скандалу.

«Тому не виключено, що конкурс проведуть, щоб підкреслити демократичність, але це буде черговим витком конфлікту між суспільством і владою. АП впливатиме на перебіг конкурсу», – переконаний Гліб Канєвський.

В експертному середовищі Севрука називають найбільш зручним кандидатом для АП.

Нагадаємо, 29 березня 289 народних депутатів проголосували за відставку генерального прокурора України Віктора Шокіна.

«Слово і Діло» зафіксувало 17 обіцянок Шокіна, з яких 5 генпрокурор провалив, а 6 так і залишаться зі статусом «у процесі виконання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: