«Нафтогаз» ризикує «поховати» українську ГТС – експерт

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Коболєв як глава правління «Нафтогазу» своєю нездатністю домовлятися провалив усі переговори.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив енергетичний експерт, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи заяву Андрія Коболєва про те, що будівництво «Північного потоку-2» – це російський «троянський кінь» для Європи.

«Крім пропагандистських заяв Коболєва, навряд чи це несе якусь серйозну загрозу для Євросоюзу. З боку Коболєва це типова пропаганда в стилі Яценюка. Коболєв не може домовитися з «Газпромом» і завалив всі можливі відносини. Зараз йому не потрібно, щоб згодом його назвали могильником української ГТС», – міркує експерт.

Потрібно розуміти, що Євросоюзу, за великим рахунком, все одно, звідки брати газ – з «Північного потоку» чи з української ГТС.

«Більше того, «Північний потік» працюватиме відповідно до правил Євросоюзу. А Коболєву потрібно буде давати якесь пояснення тому, що відбувається, якщо він на той час ще буде на посаді», – вважає Марунич.

«Нафтогаз» проти «Газпрому»: чим завершаться газові війни? ЕкспертЕксперт проаналізував інформацію про те, що рішення за позовом «Нафтогазу» до «Газпрому» переноситься на 2017 рік.

«Шанси проект має дуже високі. ФРН має намір побудувати цей газопровід, тому що саме німецькі компанії там відіграють ключову роль. Це мільярдні контракти й Коболєв нічого не вирішує. Питання зараз лише в тому, щоб залишити Україні якийсь обсяг транзиту й не повністю посадити на нуль. Для України це дуже погано», – констатував експерт.

«Ті, хто прийшов до керівництва «Нафтогазом», знищують зараз транзитний потенціал України неможливістю домовитися про транзит, хоча це має бути чисто комерційна та раціональна домовленість. Вони цього не роблять», – проаналізував ситуацію Дмитро Марунич.

Як відомо, раніше Коболєв заявив, що Україна не стане купувати російський газ доти, доки «Газпром» не погодиться знизити ціну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: