Івченко розповів, коли можна буде скасувати мораторій на продаж землі

Читать на русском
Народний депутат від фракції Батьківщини Вадим Івченко пояснив, чому мораторій на продаж землі потрібно продовжити щонайменше до 2020 року.
Вадим Івченко

Україна не готова до скасування мораторію на продаж землі ані з економічної, ані з законодавчої точки зору.

Про це в інтерв’ю «Слову і Ділу» розповів народний депутат від фракції «Батьківщини», заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко.

Коментуючи власну обіцянку про продовження мораторію на продаж землі до 2020 року, Івченко пояснив: скасовувати обмеження можна буде тоді, коли в Україні буде такий же рівень життя, як у розвинених країнах Західної Європи.

«Економічні реалії: не може людина з 1,5 тис. грн купити собі присадибну земельну ділянку, тому що сьогодні 1 га коштує 25 тис., нормальне господарство на 500 га – це 12 млн. Фінансові: коли в нас відсоток (банків за кредитами – Ред.) для будь-якого підприємства, будь-якого бізнесу – 27%, не варто заходити в таку кабалу, як банківський кредит. Тому що доведеться працювати просто на повернення відсотків, навіть не тіла (кредиту – Ред.). А великі компанії, агрохолдинги, які мають можливість залучати кошти в Польщі чи Німеччині, (отримують кредити – Ред.) під 2-5% – це вже нерівність умов», – зазначив Івченко.

Також, на думку нардепа, в нашій країні потребує вдосконалення земельне законодавство. «Це питання спадщини, інвентаризації земель, наповнення державно-земельного кадастру, швидкий доступ до даних та витягів органів місцевого самоврядування, відкритість, публічність, аукціони тощо, ми не маємо права говорити про цей ринок», – додав він.

Вирішальною умовою є також відсутність бойових дій та окупації українських територій, інакше за деякий час може виявитися, що українські землі через афілійовані структури перейдуть у власність Російської Федерації.

«Ми хочемо, щоб у нас половина Донбасу була під Росією? Мораторій потрібен, його потрібно продовжувати. Людям, які хочуть продати отримані ними паї, потрібно дати можливість і право продати. Але покупцем має бути держава, вона має викупити за ринковою вартістю цей пай. За цих умов ми готові розмовляти, за інших – країна не готова», – пояснив Івченко.

Нагадаємо, 31 березня Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №1599 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», що легалізує продукцію сімейних фермерських господарств.

Повну версію інтерв’ю Вадима Івченка в рамках спецпроекту «Відповідальні» можна прочитати за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: