Експерт: звільнення Лозінського – це зворотня дія «закону Савченко»

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Дію «закону Савченко» зараз можна охарактеризувати наступним чином: благими намірами вимощена дорога до пекла.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи інформацію про те, що суд підтвердив законність звільнення Віктора Лозінського, який був засуджений за вбивство на 10 років.

«Закон Савченко» передбачає, що коли людина в процесі досудового розгляду перебуває в СІЗО, день рахується за два. Відповідно, термін перебування в СІЗО скорочується практично наполовину. Для того, щоб розслідувати складні комплексні злочини, такий термін апріорі є недостатньо великим. Слідство й суд можуть тривати роками й, в принципі, так було з Лозінським і Зваричем», – розповідає Юрчишин.

На його думку, рахувати день за два пропонувалося для того, щоб простимулювати правоохоронну систему рухатися в слідстві оперативно, а не змушувати людей через нелюдські умови утримання в СІЗО брати на себе провину, тому ще це часто застосовувалося.

«Але закон вийшов конфліктним через те, що недосконало втілена хороша ідея. Потрібно поставити обмеження, що цей закон не стосується тяжких кримінальних злочинів», – підкреслив експерт.

Експерт: звільнення Лозинського – величезний удар по правосуддюЕксперт проаналізував інформацію про те, що за засуджений за вбивство екс-нардеп Віктор Лозинський вийде на свободу.

«Благими намірами вимощена дорога до пекла», – констатував він.

«Замість того, щоб простимулювати правоохоронну систему працювати ефективніше, зараз фактично ми маємо зворотню дію: одіозні фігури й ті, хто заслуговує на перебування за ґратами, отримують можливість вийти на волю», – наголосив Юрчишин.

За його словами, є депутати, які подали пропозицію внести одну правку, щоб закон не поширювався на тяжкі злочини або злочини, які передбачають 10-річний термін ув'язнення, але навряд чи це буде розглянуто оперативно.

«Це б могло запобігти виходу на волю Лозинського й Зварича, але в нас законодавство не має зворотньої дії. Зараз під прикриттям прізвища Савченко проштовхнули дуже негативний законопроект, який, є надія, що хоча б вплинув на терміни перебування людей в СІЗО», – проаналізував ситуацію Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, 16 червня 2009 року відбувся інцидент, в результаті якого загинув 55-річний мешканець села Грушки Ульянівського району Кіровоградської області Валерій Олійник. У ході розслідування з'ясувалося, що до його загибелі був причетний на той момент депутат Верховної Ради України Віктор Лозінський, який і досі не визнає себе винним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: