Експерт: пенсійна система в Україні – це суцільна корупція та «мертві душі»

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

«Пенсійний туризм» почався в 2014 році, щойно з'явилася лінія фронту, й, на жаль, це явище вже має певну історію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» у сфері пенсійного забезпечення Павло Кухта, аналізуючи проблему верифікації, виплати пенсій та соцгарантій переселенцям.

«Відділи соцзахисту підконтрольні терористам або взагалі відсутні. Ми направляємо гроші, але куди вони пішли, не знаємо. Це чорна діра. Крім того, немає зворотнього зв'язку й нам можуть «намалювати» будь-яку кількість пенсіонерів», – констатував Кухта.

На його переконання, виплати мають здійснюватися лише тим, хто проживає на українській території. При цьому, варто перевіряти, щоб люди не їздили з непідконтрольних територій та не присилали «своїх», оскільки в такому разі це дійсно призводить до підтримки терористичних анклавів.

«Ця проблема є очікуваною. «Пенсійний туризм» почався з корупції у прифронтовій зоні, коли органи соціальної опіки просто перекачували гроші на непідконтрольні території. Більше того, через хвилю переселенців, які спочатку реєструються, а потім перереєстровуються, виникло явище фейкових переселенців. Це проблема неперевірених списків, у яких є і корупція, і «мертві душі», – пояснює експерт.

За його словами, для економіки це величезні втрати. Близько 30 млрд йде на ті території. Ми не можемо собі дозволити втрачати такі кошти. Це дві третини військового бюджету, які фактично виплачуються ворогу.

Тим паче, є міжнародні розслідування щодо того, яку частину там фінансує Росія, й ця частина значно менша, ніж те, скільки ми туди сплачуємо.

«Ми великою мірою субсидіюємо ворога. Дозволити собі під час війни субсидіювати економіку ворога – це повний абсурд», – проаналізував ситуацію Павло Кухта.

Нагадаємо, міністр соціальної політики України Павло Розенко пообіцяв, що як тільки на Донбасі відновиться дія українського законодавства й діяльність органів влади, банків та Держказначейства, Міністерство зробить усе, щоб відновити соціальні виплати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: