Прокуратура та суди залишаються основними джерелами корупції в Україні – Atlantic Council

Читать на русском
Основними корупційними гніздами в Україні є органи прокуратури та суди. Хто б не очолював вертикаль влади в Україні, ці два компоненти незмінно використовувалися для здійснення політичного контролю та зведення рахунків з опонентами.

Президент України Петро Порошенко здійснив гнівний випад у бік газети The New York Times на прес-конференції у Вашингтоні 1 квітня. Видання опублікувало статтю, сповнену критики системи української влади. Однак дійсний стан речей в Україні є куди гіршим, ніж описано в статті.

Про це пише член Харківської правозахисної групи Галя Койнаш на сторінках Aatlantic Council, передає «Слово і Діло».

Основними джерелами корупції в Україні є органи прокуратури та суди. Хто б не очолював вертикаль влади в Україні, ці дві складові незмінно використовувалися для здійснення політичного контролю та зведення рахунків з опонентами.

«І немає підстав вважати, що Порошенко має намір тут щось міняти», – підкреслює автор.

За чутками, ймовірними кандидатами на посаду генпрокурора є дві людини. Це нинішній виконувач обов'язків генпрокурора Юрій Севрук та заступник генерального прокурора Юрій Столярчук. І того, й іншого вважають близькими до Шокіна.

Але й без цього звільнений Шокін створив максимум перешкод напередодні своєї відставки. Так, всього за кілька годин до неї він звільнив останнього борця з корупційними схемами з числа своїх заступників – Давида Сакварелідзе.

Генпрокуратура часів фінального Шокіна також порушила кримінальне провадження проти ще одного реформатора – екс-заступника генпрокурора Віталія Каська, який пішов у відставку 15 лютого. Перед звільненням він сказав, що реформувати генпрокуратуру зсередини неможливо.

Але й це ще не все. Генпрокуратура почала тиск у вигляді незрозумілої перевірки на Центр протидії корупції. Його працівники відкрито критикували Шокіна та його найближче оточення.

За межами Генпрокуратури також не все гаразд. Національне антикорупційне бюро (НАБУ), один із вдалих прикладів впровадження реформ в Україні, щойно отримало повноваження, регулярно почало стикатися з перешкодами з боку генпрокурора.

Експерт назвав причини, які можуть завадити поверненню Сакварелідзе до ГПУЕксперт проаналізував ситуацію з відставкою генпрокурора Віктора Шокіна та можливим поверненням Давида Сакварелідзе.

Справа з розслідування злочинів проти активістів Євромайдану через два роки таки почала рухатися вперед. Однак і тут начальник Управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк зіткнувся із серйозними перешкодами, які створює Генпрокуратура.

Таких прикладів безліч. Але було б несправедливо заперечувати успіхи, яких, попри все, вдалося досягти в Україні. Режим Януковича залишив після себе зруйновані судові та правоохоронні органи, а процес відновлення йде повільно. Але тепер є всі підстави для того, щоб робити рішучі кроки та проявляти нетерпимість до тих, хто перешкоджає реформам.

Стаття в The New York Times лише показала настрої, що панують в українському суспільстві, та й то в м'якій формі. «Якщо Порошенко розраховує підняти свій авторитет і зміцнити довіру до себе, він має подбати про те, щоб генеральний прокурор служив тільки народу й закону», – вважає Галя Койнаш.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: