Єврокомісія назвала ще одну причину проти будівництва «Північного потоку-2»

Читать на русском
У разі реалізації трубопроводу Північний потік-2 маршрут через Україну буде не потрібний. Під загрозою опиниться також і маршрут Ямал-Європа, який пролягає через території Білорусі та Польщі.
Віце-президент ЄК з Енергетичного союзу Марош Шефчович

Реалізація проекту «Північний потік-2» призведе до скорочення кількості транспортних коридорів поставок природного газу до країн ЄС, що посилить залежність від Росії.

Цю думку висловив віце-президент Європейської комісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович на конференції «Північний потік-2 – Енергетичний союз на роздоріжжі», повідомляє «Слово і Діло».

«Будівництво газопроводу «Північний потік-2» може призвести до скорочення кількості транспортних коридорів із нинішніх трьох до, в кращому разі, двох: маршрут через Україну буде не потрібний», – каже Марош Шефчович.

За його словами, під загрозою опиниться також і маршрут «Ямал-Європа», який пролягає через території Білорусі та Польщі.

«Скорочення кількості маршрутів не поліпшить безпеку поставок», – підкреслив Марош Шефчович.

За кілька років надходжень від транзиту російського газу не буде взагалі — експертСпеціаліст поділився міркуваннями про те, що проект РФ «Північний потік-2» може загрожувати Україні.

Водночас Марош Шефчович зазначив, що Україна є надійним транзитером газу. «Незважаючи на економічні та політичні виклики, Україна залишається надійним газовим партнером і транзитною країною», – заявив віце-президент Єврокомісії, додавши, що в інтересах усіх сторін залишити Україну важливим коридором для транзиту газу.

Раніше Марош Шефчович висловив сумнів у тому, що «Північний потік-2» є комерційним проектом і відповідає законодавству Євросоюзу.

1 лютого цього року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна вже подала в суд щодо будівництва «Північного потоку-2», вважаючи його мотиви політичними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: