Розенко розповів, як через соцвиплати Україна фінансує терористів

Читать на русском
Міністр соціальної політики Павло Розенко скаржиться, що соціальні виплати, призначені переселенцям із зони АТО, потрапляють до рук бойовиків.
Павло Розенко

Бойовики самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» користуються недосконалістю механізму соціальних виплат для переселенців, через що кошти Державного бюджету нерідко потрапляють до рук терористів.

Про це в інтерв'ю журналу «Фокус» розповів міністр соціальної політики України Павло Розенко, передає «Слово і Діло».

За його словами, механізм досить простий: на підконтрольну уряду територію привозять стоси документів, за якими місцеві органи влади здійснюють фіктивну реєстрацію людей, що за фактом проживають на окупованій території. Потім кошти з банківських карт обготівковуються й потрапляють до рук бойовиків, при цьому люди, на яких здійснюється соцвиплата, часто про неї навіть не здогадуються.

«Влада» так званих ЛНР-ДНР просто збирає документи, користується послугами злочинних схем та корумпованих чиновників, а потім соцдопомога з українського Держбюджету йде на фінансування терористів. Днями в Запорізькій області порушено чергове кримінальне провадження – СБУ виявило, що через такі маніпуляції соцдопомогу отримували навіть бойовики. Це неприпустимо», – заявив Розенко.

Міністр стверджує, що одним зі способів боротьби з фейковими переселенцями є порівняння баз даних Мінсоцполітики, СБУ, прикордонної та міграцііонной служб.

«На основі цих баз СБУ формує списки осіб, які потребують особливої ​​перевірки, й передає їх місцевій владі. Робота з верифікації переселенців тільки почалася, але я вважаю, що ми знайшли дуже хороший варіант. Адже ми не чіпаємо реальних переселенців», – додав Розенко.

Нагадаємо, раніше в Службі безпеки України підрахували, що лише в Донецькій області з початку 2016 роки фейкові переселенці отримали від держави близько 10 млн грн.

Павло Розенко на сьогодні має в своєму активі 38 виконаних обіцянок з 73, що дозволило йому посісти 9 місце в рейтингу відповідальності міністрів українського Кабміну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: