Україна випустила з рук ініціативу деокупації Криму – експерт

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Росії в Криму потрібне однорідне політичне середовище, повністю орієнтоване на Кремль.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Валентин Войтків, аналізуючи інформацію про те, що окупанти посилили терор щодо кримських татар.

«Наразі для боротьби з агресією РФ проти кримського народу потрібно формувати міжнародні політичні альянси. Наприклад, із Туреччиною. Стратегія Кремля зрозуміла – вони роблять все для того, щоб значна частина кримських татар була асимільована в російський контекст. Це створення альтернативного Меджлісу, який орієнтуватиметься на Кремль», – пояснює Войтків.

Водночас, як уточнив експерт, ті, хто налаштований радикально налаштовані й ідентифікує себе з українською державністю, просто витіснені.

«Для цього застосовують уже весь репресивний апарат: ФСБ, силові органи, судові розгляди, заборони. Так Радянський Союз розправлявся з корінним народом, який мав якусь претензію на національну ідентичність, і так само діє зараз РФ», – наголосив він.

На його думку, оптимальна стратегія протидії – це максимальна публічність, режим санкцій, об'єднання кримстких татар із близькими етносами.

Але головна проблема в тому, що українська влада випустила з рук ініціативу деокупації та боротьби за права кримських татар.

«Позиція лідерів Меджлісу Чубарова та Джемілєва свідчить про те, що в Криму не задоволені рівнем підтримки офіційної української влади. Ми насправді робимо не так багато, як могли б», – проаналізував ситуацію Валентин Войтків.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що буде боротися за права кримськотатарського народу та пообіцяв найближчим часом повернути Крим Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: